A. Stonys kuria filmą apie poetinės dokumentikos gimimo Baltijos šalyse fenomeną

  • Teksto dydis:

Lietuvių dokumentinio kino režisierius Audrius Stonys Vilniaus tarptautiniame kino festivalyje „Kino pavasaris“ ne tik pelnė du svarbius apdovanojimus už savo filmą „Moteris ir ledynas“ – žiūroviškiausio lietuvių filmo ir geriausio programos „Baltijos žvilgsnis“ filmo.

Jo naujo dokumentinio filmo „Naujoji Baltijos banga“, kuriamo kartu su latvių režisiere Kristine Briede, projektas iškovojo pergalę kino industrijai skirtos konferencijos „Meeting Point – Vilnius“ naujų projektų pristatymų sesijos „Coming Soon“ metu. Šiuo metu, kaip skelbiama pranešime, tęsiami jo filmavimo darbai.

Filmo „Naujoji Baltijos banga“ projektas buvo įvertintas tarptautinės žiuri ir jam suteikta galimybė dalyvauti Kanų kino festivalio metu vykstančios kino mugės „Marché du Film“ specialioje programoje „Vilnius Goes to Cannes“.

Pasak „Kino pavasario“ industrijos renginio „Meeting Point – Vilnius“ vadovės Ritos Stanelytės, šis apdovanojimas yra projekto potencialo pripažinimas. „Vilnius Goes to Cannes“ programos metu 20 min. trukmės ištrauka iš filmo bus parodyta kino profesionalams iš viso pasaulio. Tai atveria filmui daugiau galimybių – susirasti galimų finansuotojų, agentų, platintojų ir pan. Kanų kino festivalio mugė „Marché du Film“ yra vienas didžiausių tokio tipo renginių Europoje“, – teigia R. Stanelytė.

Naujas A. Stonio ir K. Briede  filmas „Naujoji Baltijos banga“ pasakos apie poetinės dokumentikos gimimo Baltijos šalyse fenomeną, dar vadinamą poetinės dokumentikos kino mokykla. Tai – meninis dokumentinis pasakojimas apie kūrėjus, kuriuos užaugino kinematografiniai principai, padedantys išgyventi Sovietinio režimo priespaudą. Tai kartu ir istorija apie subtilią ir galingą kovą prieš režimą bei laisvės troškimą.

7-ajame dešimtmetyje kino studijose Rygoje, Vilniuje ir Taline gimė naujos kartos kino kūrėjai, kurie užginčijo sovietines dogmas propagandiniuose kino žurnaluose, pradėdami kurti vizualiai ryškius poetinius šedevrus – dokumentiką, pasakojančią apie aplinkinį gyvenimą ir žmones – kupinus metaforų, pasižyminčius novatoriška vizualine kalba ir asociatyvaus mąstymo ieškojimais. „Naujoji Baltijos banga” ne tik nukels tarptautinę publiką į praeities laikus bei juodai baltus poetinio kino kadrus, bet suteiks ir galimybę išvysti šiandieninį kūrėjų gyvenimą (dalis dokumentininkų dar ir dabar aktyviai kuria).

Kaip teigia režisierius A. Stonys, projektas „Naujoji Baltijos banga“ yra jam pačiam labai asmeniška kino kelionė.

„Mes prisiliesim prie kūrybos režisierių, kurie suformavo mano kartos kino kalbą. Jie paklojo pamatus ant kurių tiek režisierius Arūnas Matelis, tiek kolega Valdas Navasaitis, tiek ir aš, statėme savo kino namus. Jų atrasta kino poetika iki šiol atsispindi šiuolaikinių režisierių darbuose, – sako jis. – Manau, kad atėjo laikas atsigręžti į Baltijos dokumentinio kino meistrų Henriko Šablevičiaus, Roberto Verbos, Uldžio Brauno, Herco Franko, Marko Sosaro kūrybą ir pamatyti kaip jie, sovietinio režimo sąlygomis, sugebėjo kalbėti apie laisvą žmogų ir kelti egzistencinius, biblijinius žmogaus santykio su žeme ir amžinybe klausimus.“

Pasak lietuvių kino kūrėjo, jau buvo filmuojama ekspedicija į Izraelį, sekama latvių kino režisieriaus H. Franko pėdsakais, o dabar filmo kūrybinė komanda vaikščios lietuvių režisieriaus R. Verbos takais.

„Naujoji Baltijos banga“ yra bendros gamybos projektas tarp visų trijų Baltijos šalių. Filmo prodiuseriai A. Matelis („Studija Nominum“, Lietuva), Uldis Cekulis („VFS Films“, Latvija) ir Riho Vastrik („Vesilind“, Estija). Filmo gamyboje jau dalyvauja Latvijos, Estijos ir Lenkijos nacionalinės televizijos, projektu yra susidomėjusios ir kelios Lietuvos televizijos. Filmo gamybą parėmė visų Baltijos šalių kino institucijos.

Filmo premjera numatoma 2018 m. pavasarį, minint Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių