Startuoja „Eurovizija“: Sasha Son(g) gėdos nepadarys

Antradienį prasideda „Eurovizijos“ dainų konkursas. Tris vakarus vyksiančioje Europos muzikos fiestoje pasirodys ir Lietuvos atstovas Sasha Son(g). Lrt.lt kalbinti muzikologai skirtingai vertina jo galimybes „Eurovizijos“ dainų konkurse.

Pasak jų, Lietuvos atstovams dažniausiai trūksta charizmos, bendravimo su publika, o šiais metais lyriška Sashos Son(g) baladė gali likti nepastebėta tarp „ryškių kūrinių“. Iš Lietuvos atstovo konkurentų muzikologai dažniausiai išskyrė Graikijos, Rusijos, Prancūzijos pasirodymus.

Muzikologės Laimutės Ligeikaitės nuomone, nėra tokios sėkmės formulės, kuri atlikėjui padėtų užsitikrinti aukštą vietą „Eurovizijos“ dainų konkurse.

„Eurovizijoje“ viskas atrodo kaip per padidinamąjį stiklą. Jeigu turi kruopelytę šaltumo, vadinasi, tu 50 kartų daugiau jo parodysi, jeigu tu turi kažkokią karščio žiežirbą – ta žiežirba 50 arba 100 kartų bus padidinta“, – teigė ji.

„Jei Sasha Son(g) padarys stebuklą ir kažkokiu stebuklingu būdu pirmą kartą gyvenime kontaktuos su publika, bus iš tiesų labai energetiškai stiprus, tada į finalą pateks, nes jo daina – puiki“, – pridūrė L.Ligeikaitė.

Muzikologas Jonas Vilimas pastebi, kad šių metų „Eurovizija“ išsiskiria stilistine muzikos įvairove.

„Tarkime, mūsų baladė yra su R&B elementais, bet tai yra popbaladė. Kokia nors Patricia Kaas atlieka baladę su ryškiais prancūziško šansono elementais, skambės dainos, kur dar azerbaidžaniečių dainos su artimųjų rytų muzikiniais elementais, disko stiliaus dainos. Žodžiu, didžiulė stilistinė įvairovė“, – pasakojo pašnekovas.

Pasak J. Vilimo, „praktiškai kiekvienais metais kažkas kažką kopijuoja“.

„Absoliutaus unikalumo ar originalumo pasiekti turbūt neįmanoma. Tarkime, norvegų pasirodymas, kuriame grojama smuiku. Prisiminkime pernai metų „Eurovizijos“ nugalėtoją – buvo smuikininkas profesionalas, kuris stovėjo scenoje ir grojo.

Tuo tarpu muzikologas Darius Užkuraitis mano, kad „panašu į tai, jog šių metų „Eurovizijoje“ bus mažiau cirko ir mažiau fokusų nei anksčiau“. Anot lrt.lt pašnekovo, taip manyti leidžia vien jau tai, kad vyrauja tokie asmenys, kaip Andrew Lloydas Webberis arba Patricia Kaas.

„Visiems jau atsibodo cirkai, kažkokie ypatingi „šou“, norima pabrėžti dainą“, – sako D.Užkuraitis.

Vokalo pedagogė Irena Novikienė mano, kad atlikėjams „Eurovizijoje“ sėkmę lems ne tik tai, kaip jų daina skambės, bet ir tai, kaip ją papildys reginys.

„Aš manyčiau, kad šių metų „Eurovizijos“ dainose atsirado daugiau gražios melodijos. Aišku, ritminės ir linksmos dainos pirmaus. Norvegų atliekama daina išsiskiria, turi tokio nacionalinio kolorito, ji ausyse ir atmintyje skamba, labai greitai įsimena.

Aišku, išsiskiria Patricios Kaas daina. Man ši atlikėja patinka savo balsu. Pati daina nėra ypatingai graži, bet jos „išpildymas“ daro įspūdį ir manau, kad ji nebus paskutinė. Graikų daina visiškai nebloga, ritminė ir jaunatviška“, – galimus pretendentus pasidalinti reitingų lentelės aukščiausias vietas vardino pašnekovė.

Anot I. Novikienės, apie dainos sėkmę galima spręsti iš jos melodikos.

Muzikologė Zita Kelmickaitė sako, kad tokios dainos, kuri būtų ją „užkabinusi“, nėra: „Visi pasirodymai apylygiai. Nemačiau labai ryškių, kad aiktelėčiau dėl kokio vokalisto balso ar dainos."

Z. Kelmickaitė viliasi, kad Lietuvos atstovas į „Eurovizijos“ dainų konkurso finalą pateks.

„Aš manyčiau, kad turėtume patekti, nes geras numeris labai ištrauktas, graži jo daina“, – sakė Z. Kelmickaitė.


Šiame straipsnyje: EurovizijaSasha Sonsasha son(g)

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių