Spalvingosios BETTY: menas suteikia mums leidimą pasakyti tiesą

Vilniečių ir sostinės svečių mylima „Ūkio banko teatro arena“ kartu su Jungtinių Amerikos Valstijų ambasada jau rytoj, 21 valandą pakvies į ypatingą renginį – toleranciją, pakantumą, liberalumą ir žmonių teises palaikantį bei socialinį aktyvumą skatinantį koncertą, kurio vinimi taps trijų beprotiškai charizmatiškų damų iš Niujorko pasirodymas.

Jos gyvybingos, linksmos, tiesmukos ir spinduliuojančios nepaprastą energiją. Jų pasirodymai aštrūs, dainų tekstai – spalvingi, o punk-pop melodijos nepaleidžia vos jas išgirdus. Už unikalumą šios damos atsiėmė du EMMY ir du BMI apdovanojimus. Taip, tai amerikiečių grupė BETTY. O dar kitaip tai vokalistė Elizabeth Ziff, bosistė Alyson Palmer ir violončelininkė Amy Ziff. Pasaulį mokančios tolerancijos, kitokios ir labai talentingos. Koncerto išvakarėse damos atsako į keletą klausimų.

– Prieš ką ir už ką Jūs kovojate?

– BETTY kovoja už toleranciją, pakantumą ir lygybę. Taip pat visuomet garsiai pasisakome už moterų teisę įgyti išsilavinimą, būti laisvoms ir nepatirti seksualinio išnaudojimo. Tai labai opi problema visame pasaulyje.

– Papasakokite daugiau apie savo socialinę veiklą.

– Ačiū kažkam iš aukščiau – visuomet turėjome galimybę derinti savo muzikinę karjerą ir socialinius projektus. 8-ajame dešimtmetyje, kai tik susitikome Vašingtone, naudojomės savo muzika, skatindamos žmones balsuoti rinkimuose, gindamos moterų teises juose ir nešdamos savo žinutę apie tai, kokia svarbi yra tolerancija tarp žmonių. Vėliau prisijungėme prie judėjimų, kurie rūpinosi AIDS sergančių žmonių teisėmis. Kovėmės už moteris, sergančias krūties vėžiu, padėjome joms daugiau sužinoti apie šią klastingą ligą ir rūpinomės jomis. Taigi tikrai yra ką prisiminti ir dar daug reikia nuveikti...

– Kokie trys dalykai apibūdintų BETTY?

– Jei užduotumėte šį klausimą atskirai kiekvienai iš mūsų, išgirstumėte ir skirtingus atsakymus. Amy sako „menas, nes be jo gyvenimas yra tiesiog beprasmis“. Elizabeth galvoja, kad BETTY yra humoras, nes be jo menas yra negyvas. Tuo tarpu Alyson sako, kad mes esame šeima. Juk mes viena kitą pažįstam kaip nuluptas. Esam patyrę ir šilto, ir šalto. Tai labai svarbu. Tie, kurie mūsų klauso, taip pat yra mūsų šeima. Beje, mes sukūrėme specialų internetinį puslapį, kuriame visi kūrybiški ir laimingi žmonės gali atrasti vienas kitą. Štai todėl gyvenimas ir yra toks gražus.

– Jūs esate politiškai aktyvi grupė. Ar manote, kad tai jums padeda kovojant už socialinę lygybę?

– Tai mums tikrai padeda. Viskas, ką darome įgauna daug svarbesnę, stipresnę prasmę. Kaip muzikantės, mes galime išrėžti daug daugiau dalykų. Juk muziką galima interpretuoti įvairiai. Menas suteikia mums leidimą pasakyti tiesą

– Kas jus įkvepia?

– Labiausiai? Žinojimas, kad galime padaryti pasaulį taikesniu, tolerantiškesniu ir sveikesniu. Visiems, ne tik sau. Taip pat mums didelė garbė dirbti su tokiais stipriais žmonėmis kaip Gloria Steinem ir Eve Ensler – jos įkvepia mus. Ir ne tik mus. Gloria ir Eve, su savo organizacijomis, keliauja po pasaulį su misija išmokyti mergaites ir subrendusias moteris nepriklausomybės.

– Tai kaip gi jūs įsivaizduojate idealų pasaulį?

– BETTY idealiame pasaulyje netrūktų vietos nė vienam. Kad ir kas jis būtų.

– Pabaigai, atskleiskite savo artimiausius planus.

– Labai norime išleisti naują albumą. Juk kartu grojame jau 26 metus. Kažkaip reikia tai paminėti! Šiuo metu įrašinėjame dainas, kurias sukūrėme 1988-aisiais, HBO edukaciniam vaikų serialui. Atnaujinome jas neatpažįstamai. Šiam projektui mus įkvėpė Alyson vaikai. Dabar kaip niekada BETTY supranta kokios svarbos turi jaunų žmonių teisingas auklėjimas. Kaip svarbu juos mokyti tolerancijos, pagarbos, lygybės...Taip pat mes tęsiame savo darbus televizijoje – kuriame muzika greitai pasirodysiantiems „Park Avenue“ ir „Ms. America“. Ir dar kai ką pamiršome – artimiausias mūsų planas kiek įmanoma labiau pažinti Lietuvą!


Šiame straipsnyje: Bettyrenginiai Vilniuje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių