Sodyboms muziejams gresia išnykti

  • Teksto dydis:

Žymių mūsų šalies žmonių tėviškės muziejininkams tampa iššūkiu - joms tvarkyti reikia daug pinigų, tačiau tikinama, kad jų nėra. Vis dažniau pasigirsta svarstymų, esą geriau tokias sodybas palikti sunykti, rašo dienraštis „Lietuvos žinios“.

„Šiemet teko aplankyti rašytojo Vinco Mykolaičio-Putino tėviškę Prienų rajone. Vaizdas buvo baisokas, ypač turint galvoje, koks ryškus jis buvo rašytojas, koks poetas, koks inteligentas. Tėviškė atrodė tokia nyki, kad geriau gal jos jau visai nebebūtų“, - „Lietuvos žinioms“ pasakojo Lietuvos nacionalinio muziejaus direktorė Birutė Kulnytė.

Ilgametė muziejininkė tikino mananti, kad tokiais atvejais rašytojams galbūt būtų geriau skirti ekspozicijas Maironio ar kituose muziejuose, o sodyboms, kurių daugelis yra medinės, gal vertėtų leisti sunykti. 

Kultūros paveldo departamento direktorė Diana Varnaitė teigė, kad daugelis tėviškių ir sodybų yra „paveldėtos“ iš ankstesnių nekilnojamųjų kultūros vertybių sąrašų. Kokios naujos sodybos turėtų būti įrašytos į nekilnojamųjų kultūros vertybių sąrašą, sprendžia ekspertai.


Šiame straipsnyje: muziejai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Vytautas

Vytautas portretas
Sunku pasakyti, kuomet dar nesi buvęs vietoje. Fotografijos tokios beviltiškos padėties neliudija. O kaip galėsime pažinti iš ūkininkų sodybų kilusią Lietuvos inteligentiją?.. Leisti pastatams sunykti?.. Yra sėkmingų šiandienos mėginimų, kuomet atstatoma, atkuriama – iniciatyvą ir lėšas skiria pasiturintys palikuonys, vietos verslo atstovai.

kodel

kodel portretas
skandinavai sugeba taip ispuoseleti savo nuostabias medines sodybas, o mes proteviu pavelda sluojam nuo zemes pavirsiaus, statydami "hasiendas"?

KLB

KLB portretas
Laikas negailestingas viskam,todel vertetu,kol dar tos sodybos stovi,padaryti autentiskus maketus,ne is nuotrauku,o is naturos.Praejus tam tikram laikui maketus atnaujinti.Taip mes paliksim tikroviska praeities matyma ne vienai kartai.O gal kada atsiras koks truputi "kreizi"turtuolis ir pastatys pagal tuos maketus ir brezinius autentiskas sodybeles,kaip sakan,is "dyko buvimo".Maketai turetu buti ne miniatiuriniai,o mazdaug vaikisku nameliu dydzio,kad ir viduje butu patalpinti baldai,kuriuos butu galima apziureti pro langelius ir duris.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių