Smithsono muziejus ketina parengti išsamiausią hiphopo antologiją

  • Teksto dydis:

Smithsono (Smitsono) federalinio muziejaus kompleksas Vašingtone paskelbė planus parengti išsamiausią per visą istoriją hiphopo įrašų antologiją.

Ši institucija, kuriai vadovauja JAV federalinė vyriausybė, dažnai siekia pritraukti privačių lėšų ir antradienį pradėjo mėnesį truksiančią kampaniją sutelktinio finansavimo svetainėje „Kickstarter“, kurios metu sieks surinkti 250 tūkst. dolerių (212,8 tūkst. eurų) tokios kolekcijos parengimui.

Antologija turi apimti daugiau kaip 120 įrašų devyniose kompaktinėse plokštelėse ir 300 puslapių knygą. Teigiama, kad tai bus pirma per visą hiphopo istoriją antologija, apimsianti istoriškai reikšmingus darbus iš visų įrašų kompanijų.

Projektui vadovauja naujausias Smithsono muziejaus padalinys – prieš metus įsteigtas Nacionalinis afroamerikiečių istorijos ir kultūros muziejus.

Jo direktoriaus Lonnie G. Buncho III (Lonio Dž. Bančo III) pareiškime ši antologija vadinama „vienu svarbiausių dabartinės istorijos projektų, kokių tik imsis Smithsono muziejus, nes ji rodo, kad Smithsono muziejaus darbas yra tiek pat susijęs su šiandiena ir rytojumi, kaip yra susijęs su vakardiena.“

Antologijoje atsispindės afrikietiškos hiphopo šaknys ir svarbios šio 8-ajame dešimtmetyje Niujorke užgimusio muzikos stiliaus temos.

Pasauliniu reiškiniu tapusio hiphopo „istorija yra didžio triumfo ir evoliucijos istorija, atstovaujanti pačiai geriausiai juodųjų muzikos tradicijai“, sakoma grupės „Public Enemy“ lyderio Chucko D (Čako Di), kuris dirba projekto vykdomajame komitete, pareiškime.

Tarp kitų projekto dalyvių yra prodiuseris ir perkusininkas Questlove'as (Kestlovas), novatoriška reperė MC Lyte (Em Si Lait) ir hiphopo žurnalistas veteranas Billas Adleris (Bilas Adleris).

Tai bus naujausias studijos „Smithsonian Folkways“, kuri yra išleidusi maždaug 4 tūkst. albumų ir svarbių folkmuzikos bei džiazo antologijų, rinkinys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių