Šįvakar sostinėje - unikali „Vyšnių sodo“ versija

Rugsėjo 9-osios vakarą autentiškoje Vilniaus priemiesčio sodo aplinkoje būrys Lietuvos aktorių įkūnys visą galeriją Antono Čechovo pjesės „Vyšnių sodas“ personažų garsaus suomių režisieriaus Kristiano Smedso teatro ir kino projekte.

Režisierių K.Smedsą išgarsino spektakliai pagal Čechovo pjeses „Dėdė Vania“, „Trys seserys“, „Žuvėdra“. Tačiau „Vyšnių sodas“ nėra tradicinis teatro pastatymas. Tai - unikalus meno ir gyvenimo jam session, jungiantis įvairių kartų menininkus ir skirtingus menus - teatrą, kiną, muziką, performansą. Kartu tai - tęstinis kūrybinis procesas, kuriame ieškoma atsakymų į klausimus apie kūrybos prasmę ir vertybių kaitą.

Viena garsiausių XX amžiaus pjesių pasitelkiama kaip metafora, padedanti apmąstyti ne vien teatro, bet apskritai kultūros vietą laiko tėkmėje. Veiksmo vieta - senas sodas Vilniaus priemiestyje, atspindintis gyvenimo būdo pokyčius per pastaruosius dešimtmečius. Maža sodo erdvė yra beišnykstančio Vilniaus miesto peizažo dalis. Ją sparčiai keičia naujas urbanistinis miesto veidas, kurio pėdsakai pastebimi ir priemiesčiuose. Tokių erdvių šiandien galima rasti daugelyje Europos miestų. Tai - atminties erdvės, tampančios „vyšnių sodo“ priešistorija.   

„Vyšnių sode“ vaidins aktoriai Vytautas Anužis, Aldona Bendoriūtė, Juozas Budraits, Dainius Gavenonis, Irina Filipovič, Rasa Samuolytė, Benas Šarka, Virginija Kelmelytė ir režisieriai Paulius Budraitis, Gytis Padegimas, Jonas Vaitkus. Spektaklyje taip pat bus prisiminti neseniai anapilin išėję mūsų kultūros kūrėjai.


Šiame straipsnyje: vyšnių sodas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių