Šiųmetė „Plartforma“ balansuoja ant dviejų polių

  • Teksto dydis:

Tarptautinis šiuolaikinių vaizduojamųjų ir atlikėjų menų festivalis „PLArTFORMA“ vyks rugpjūčio 23-25 d. „Švyturio menų doke“ Klaipėdoje. Šiemet festivalio programos turinį atspindi konceptuali vizualinė stilistika – raudono ir mėlyno polių (kompase nurodantys į šiaurę ir pietus, magnete žymintys pliusą ir minusą, o žmonių santykiuose simbolizuojantys vyrą ir moterį) susitikimas.

Šis intriguojantis diskursas atsiskleis jau atidarymo metu, kuomet Ch.Gounod operoje „Faustas“ (kamerinė versija) visas partijas scenoje atliks vien vyrai. Unikalų ir vienintelį pasaulyje, anot „Baltijos kamerinio operos teatro“ direktoriaus J. Sakalausko, pastatymą paskatino V. Gerasimovo (sopraninas) ir A. Bagdonavičiaus (kontratenoras) reto grožio ir stebėtinų galimybių balsai, leidžiantys pasiduoti sensacingai avantiūrai ir abi Ch.Gounod operoje parašytas partijas moterų balsams atiduoti šiems operos solistams.

Intrigos kortą festivalis mes ir antrąją dieną, kuomet žiūrovus pakvies į itin įslaptintą vokiečių menininkų kolektyvo „post theater“ gyvą multimedijų pasirodymą „Ekspres kovos klubas“ (Express Fight Club). Bestseleriu tapęs Ch. Palahniuko romanas „Kovos klubas“ ir vėliau sukurtas to paties pavadinimo kino filmas nagrinėja šiuolaikinio žmogaus santykį su darbu. „Espres kovos klubas“, pasitelkęs 30 anoniminių atlikėjų iš Lietuvos, sulaužys stereotipus ir pateiks visiškai naują, alternatyvią versiją darbo pasauliui, nagrinėtam populiariajame romane.

Festivalio uždarymas pratęs pernykštėje programoje narstytą vyriškosios tapatybės diskursą. Antrą kartą į festivalį atvykstantis vienas žymiausių Danijos šokio teatrų „Granhøj Dans“ pristatys šokio spektaklį „2men2mahler“ (chor. P. Granhøj). Tai – pirmasis žymaus choreografo bandymas prakalbinti Mahlerio muziką. Intrigos dėlei, būtina priminti, kad pernai kartu su DNA tinklu pastatytas antrasis P. Granhøj spektaklis pagal Mahlerio muzika "Men&Mahler" (rodytas ir mūsų festivalio programoje) šiemet buvo pripažintas geriausiu Danijos šokio spektakliu.

Pasiilgusiems moteriškumu dvelkiančio spektaklio, festivalis pristato premjerą – jungtinį čekų ir ispanų kūrinį „Artemis žvelgia į veidrodį“. Anot autorių, šis spektaklis dedikuotas moteriai, natūralumo sergėtojai, vieninteliam ir paskutiniam civilizacijos ryšiui su gamta. Moteriškumu bei ispaniškos muzikos ritmais pulsuos ir naujausias B. Molytės kūrinys „Un extracto del blog”, statomas kartu su garsiuoju perkusininku A.Gotesmanu. 

Eksperimentinės muzikos gerbėjai kviečiami į audiovizualinės poezijos grupės „Avaspo“ naujojo albumo „Kraujuojantis okeanas“ pristatymą. 2012 m. T.E.T.E. apdovanojimų metu „Avaspo“ pripažinta geriausia Lietuvos eksperimentinės muzikos grupe.

O pernai pamėgusiems kino seansus festivalis, bendradarbiaudamas su „Lithuanian Shorts“ ir festivaliu „Naujasis Baltijos šokis“, šiltais rugpjūčio vakarais siūlo pasinerti į lietuviškų šokio filmų kolekciją ir trumpametražinių filmų programą „Patys pačiausi“. Festivalio metu taip pat veiks skulptoriaus Andriaus Petkaus erdvinių objektų „Sudegęs“ ir „Skrytis“ ekspozicija.

Šiemet festivalis „PLArTFORMA“ vyksta jau aštuntą kartą. Tai – daugiašalio kultūrinio bendradarbiavimo projektas, vienintelis tokio pobūdžio renginys ne tik Klaipėdoje, bet ir visame Vakarų Lietuvos regione.

Nuo 2010 m. festivalis „PLArTFORMA“ yra tarptautinio meno ir festivalių tinklo “DNA: Development of New Art” nariu. 2011 m. Klaipėdos miesto savivaldybės taryba jį įtraukė į Miesto reprezentacinių festivalių sąrašą, o šiemet Klaipėdos miesto savivaldybė festivalį pripažino geriausiu 2012 m. kultūros projektu mieste.

Festivalio organizatoriai: menininkų grupė „Žuvies akis”. Festivalį remia: Klaipėdos miesto savivaldybė ir Kultūros rėmimo fondas. Bilietus į atidarymo ir uždarymo renginius platina BILIETAI.lt



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių