Širvintų rajone vyko tryliktasis lenkų kultūros festivalis

  • Teksto dydis:

Širvintų rajone, Šiaulių kaime, vyko XIII-asis lenkų kultūros festivalis „Dainuok su mumis“, kurį tradiciškai organizuoja kolektyvo „Raudonosios aguonos“ („Czerwone Maki“) vadovė Stefanija Tamašiūnienė.

Festivalis suburia Vilniaus krašto lenkų tautybės gyventojus iš Trakų, Vilniaus, Ignalinos, Nemenčinės, Maišiagalos, Jauniūnų ir aplinkinių kaimelių drauge dainuoti dainas gimtąja kalba. Festivalyje dalyvavo ir lenkų tautybės atlikėjai iš Baltarusijos, kitų kaimyninių šalių.

Šiųmetę šventę pradėjo du kolektyvai tuo pačiu pavadinimu „Czerwone Maki“. Vienas jų – lenkų choras iš Baltarusijos, kitas – Jauniūnų moterų ansamblis. Jungtinis choras dainavo dainą, kuri yra simbolinė šių kolektyvų pavadinimo kilmės liudininkė „Czerwone maki na Monte Cassino“.

Festivalyje dalyvavo nemažai kviestinių svečių, tarp kurių buvo Seimo nariai, Lenkijos ambasados Lietuvoje atstovai, Širvintų rajono savivaldybės tarybos nariai. Tautinių mažumų departamento prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės vardu festivalio dalyvius sveikino Ryšių su tautinėmis bendrijomis skyriaus vyriausioji specialistė Eglė Kiuraitė. Kunigas Janas Kasiukevičius palaimino visus susirinkusiuosius ir išreiškė palaikymą organizatoriams bei dalyviams.

Festivalyje dalyvavo: liaudies ansamblis „Czerwone Maki“ (Jauniūnai), folkloro grupė „Linskmosios močiutės“ (Jauniūnai), šokio ansamblis „Przyjaźń“ (Maišiagala), jaunimo ansamblis „Green and gold“ (Maišiagala), vokalinis-instrumentinis ansamblis „Randeo Anima (Paberžė), kapela „Render-vous“ (Lentvaris), Vokalinis ansamblis iš Šiaulių ir Kasparų šeima. Susirinkusiuosius džiugino ir svečiai iš Baltarusijos bei Lenkijos: Lenkų choras „Czerwone Maki“ iš Minsko (Baltarusija) ir Mozūrijos liaudies ansamblis „Mżawka“ (Lenkija).

Šventės metu Maišiagalos tradicinių amatų centras pristatė tradicinius amatus ir pakvietė pasimokyti jų paslapčių. Žiūrovai ir svečiai galėjo įsigyti meno ir tautodailės kūrinių, žolynų arbatų, saldumynų. Veikė vaikų žaidimo aikštelė.

Festivalį užbaigė diskoteka, kurioje grojo ansamblis "ShowMasters".

Tautinių mažumų departamentas prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės šio festivalio organizavimui skyrė 1 300 eurų.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių