Sinagogų aikštės memorialas įprasmins žydų ir lietuvių bendrą istoriją

  • Teksto dydis:

Jurbarke kuriamas Sinagogų aikštės memorialas, skirtas šio miesto žydų bendruomenės atminimui, anot kūrėjų, taps šiuolaikinės miesto istorijos dalimi bei atgaivins bendrą žydų ir lietuvių istoriją.

„Šį memorialą kuriame ne vien Jurbarkui, kuriame visiems Lietuvos gyventojams, nes galvojame, kad vieną kartą reikia pasakyti – tai yra bendra mūsų istorija, mes turime, ką atminti ir ką saugoti, ko gėdytis ir kuo didžiuotis“, – pirmadienį sakė memorialą kuriantis iš Lietuvos kilęs Izraelio skulptorius Davidas Zundelovitchius.

Jurbarko savivaldybės meras Skirmantas Mockevičius sakė tikintis, kad paminklu bus rašoma miesto istorija, kurią žinos ir supras jaunoji karta.

„Labai tikiuosi, kad šitas istorijos puslapis mieste bus pirmiausia jaunimui, kuris tikrai nebežino šitos istorijos, bet jinai labai svarbi“, – teigė meras.

D. Zundelovitchius paminklą Lietuvoje kuria kartu su savo vaikais ir sako, kad prie iniciatyvos sutikęs prisidėti dėl asmeninės patirties bei vaikų.

„Vieta, kuri buvo pasirinkta paminklui, yra maždaug penkiolika metrų nuo namo, kur gimė mano tėvas, aišku, asmeninė paskata. Asmeninė ir dėl to, kad mano vaikai (...) manau, šiandien žino apie tai, kas ten buvo ir kaip ten buvo, daugiau už mane“, – sakė memorialo kūrėjas.

Skulptorius ir jo vadovaujama „Naujoji menininkų kolegija“ („CAN New Artists Collegium“), Gregas bei Anna Zundalovitchiai projektu įamžins medinę Jurbarko sinagogą, Jurbarke gyvenusių žydų bei juos gelbėjusių žmonių vardus ir pavardes.

Memorialas stovės Jurbarke, Kauno gatvėje, kur anksčiau buvo viena gražiausių Europoje medinių sinagogų. Jame bus naudojama visa eilė simbolių, atskleisiančių miesto ir žydų bendruomenės istorinius ryšius.

Pagrindinis motyvas – grindinys ir banguojančios granito juostos – Nemuno upės įvaizdis. Granitinėse bangose bus surašytos tūkstančio žydų šeimų, gyvenusių Jurbarke, pavardės. Jos bus surašytos jidiš ir anglų kalbomis.

Virš granitinių bangų iškils centrinis memorialo elementas, primenantis senąją medinę Jurbarko sinagogą.

Memorialo kūrimo darbai pradėti dar pernai. Pasak D. Zundelovitchiaus, į Lietuvą atgabenti ir išpjauti visi akmenys, reikalingi monumentui. Anot skulptoriaus, užbaigta 80 proc. akmens darbų, dabar bus pradėti skulptūriniai darbai.

„Yra padaryta akmenų juosta ir ji pradeda „banguoti“ – visos juostos išpjautos, pašlifuotos, dabar turime pradėti skulptūrinius darbus. Reikia sudėti tuos akmenis ir pradėti žaidimą su paviršiumi“, – memorialo kūrimo procesą pasakojo skulptorius.

Numatyta, kad projektui įgyvendinti reikės 180 tūkst. eurų, šiuo metu surinkta apie 60 tūkst. eurų.

Pasak memorialo kūrėjo, surinkus reikiamą sumą lėšų, projektas turėtų būti baigtas per šiuos metus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Keista

Keista portretas
O kur projektas ?

kodel

kodel portretas
uz mano pinigus turi but aukstinami kazkokie zydai?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių