„Sielvarto stotys“ pristato dokumentinį filmą apie tremtį

Pirmadienį Genocido aukų muziejuje Tarptautinių istorijos ir meno dirbtuvių "Sielvarto stotys" dalyviai pristatys savo sukurtą filmą "Deportraitations".

Sausį Vilniuje startavęs tarptautinis edukacinis projektas buvo skirtas sujungti tremtį išgyvenusius žmones ir jaunus meno, istorijos bei žurnalistikos studentus bendrai kūrybinei veiklai.

Genocido aukų muziejuje visuomenei bus pristatytas ilgo ir kruopštaus darbo rezultatas - dokumentinės medžiagos pagrindu sukurtas filmas "Deportraitations", arba "Tremties portretai".

Projekto "Sielvarto stotys" idėjos autorė Agnė Žekonytė kviečia pasižiūrėti visus, ypač jaunus žmones, neabejingus tremties ir stalinistinių represijų istorijai, devynių minučių trukmės audovizualinį pasakojimą apie atmintį, kurią jauni žmonės dalijasi jungdami su jų senelių laiškų bei dienoraščių eilutėmis, šeimos albumų nuotraukomis ir jų pačių - tremtinių anūkų - balsais.

"Dažnai jauni žmonės atmeta istoriją kaip neaktualią informaciją, todėl reikėtų daugiau atkreipti dėmesį į ją, nes ji daug pasako apie mus. Juk labai įdomu pažiūrėti, kaip  tremties istorijos kalba jaunų žmonių lūpomis", - intrigavo A.Žekonytė.

Anot A.Žekonytės, vienas pagrindinių ilgo projekto rezultatų - surinktas archyvas su 200 nuotraukų bei penkių valandų interviu su žmonėmis, išgyvenusiais tremtį. "Geriausiai žmogus juk išmoksta dirbdamas, o ne tada, kai moko. Todėl įvairių specialybių studentai išanalizavo autentišką medžiagą, surinko ir susistemino ją, kol galiausiai sukūrė filmą. Į vizualiai pateikiamą medžiagą reikia įdėti velniškai daug pastangų, todėl vienas latvių studentas sakė, kad sutalpinti visą turimą medžiagą į vieną minutę - labai sunku", - pasakojo projekto idėjos autorė.

Filmo "Deportraitations" arba "Tremties portretai" premjera - jau šiandien, Genocido aukų muziejuje, 16 val.


Šiame straipsnyje: Sielvarto stotys

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių