Siaubo ir smurto paroda iš Prancūzijos sudomino ir A.Zuoką

Antradienio vakarą Gedimino prospektu žygiuojančių praeivių dėmesys krypo į "Fluxus ministeriją". Čia pristatytos parodos "Le Dernier Cri" ir "New Anatomy".

Paroda, galinti sukrėsti

"Septintą valandą prasidės paroda", - iš rūsio šūkteli parodų organizatorė  Aistė Morkvėnaitė, kiek prieš nurodytą laiką vienoje rankoje dar laikydama grąžtą, kitoje - paveikslą ir baigdama kabinti paskutinius menininkų darbus.

Laikrodžiui išmušus septynias, visi kviečiami į tamsų ir vėsų "Fluxus ministerijos" rūsį apžiūrėti sienas, papuoštas mirties ir smurto persmelktais šilkografiniais plakatais bei pavartyti panašaus kalibro knygutes. Viena išlyga - į rūsį nerekomenduojama nusileisti nepilnamečiams bei silnų nervų žmonėms.

"Nors tokių apribojimų nebūta ankstesnėse parodose, manau, kad geriau reikėtų jų, nes pamenu, jog kai  kurie žmonės, pamatę Hitlerio ar Stalino atvaizdus rūsyje, sakydavo, kad labai baisu",- pasakojo organizatorė.

"Fluxus ministeriją" tokiems projektams pasirinkome neatsitiktinai. Jokia galerija neturi tokio charizmatiško rūsio. Ideali vieta, atmosfera, nuotaika  būtent Le Dernier Cri parodai. Iš karto buvo aišku, kad čia ji turi vykti", - sakė A.Morkvėnaitė.

Be abejo, ir patys "Le Dernier Cri" menininkai  labiau mėgsta įdomesnes ekspozicines erdves. Ypač jiems patiko faktas, kad anksčiau tam pastate buvo vaistinė ar poliklinika, nes jie yra darę didelį projektą "Hospital Brut".

A.Morkvėnaitė pridūrė, kad paroda ministerijoje ilgai neužsibus - vos savaitę ar dvi, mat tai brangu finansiškai. "Nuomotis drėgmės kolektorių reikia nemažai pinigų, o mes jų tiek daug neturime, kad parodą galėtume laikyti ilgiau", - su nusivylimu kalbėjo organizatorė. Tad visi norintys pamatyti originalią ir kiek neįprastą parodą - raginami suskubti.

Unikali erdvė progresuoti

Naujoji paroda iš Prancūzijos sudomino ir "Fluxus ministerijos" idėjinį vadą Artūrą Zuoką. Buvęs Vilniaus miesto meras neslepia, jog šios ministerijos renginių kaip įmanydamas stengiasi nepraleisti ir juose sudalyvauti.

"Džiaugiuosi, kad ministerijoje yra daug kūrybingumo, gali pabendrauti su jaunais žmonėmis ir išklausyti jų nuomones. Galbūt, ne visos jos tau yra priimtinos, galbūt mąstai skirtingai, tačiau geranoriškumo bei draugiškumo čia yra labai daug", - tikina A.Zuokas.

Anot buvusio mero, pabuvęs tokiose parodose kaip ši, žmogus į gatvę išeina galvodamas, kad ne viskas yra taip blogai.

"Jaunimas yra neabejotinai teisingame kelyje ir jam reikia judėti bei progresuoti", - aiškino A.Zuokas.

O iš Vokietijos atvykusiems ir sostinėje besisvečiuojantiems vokiečių studentams Arnulfui bei Kristinai didžiausią įspūdį paliko "Fluxus ministerijos" patalpos.

"Apie naujai rengiamą parodą mes nežinojome, tačiau lauke išgirdome keistą muziką ir nusprendėme įlysti vidun, pasižiūrėti, kas čia vyksta. Patys mėgstame sunkųjį roką", - aiškino Arnulfas.

Anot studentų, paroda yra dar įdomesnė ir unikalesnė dėl pačios meno erdvės. "Šie, gal kiek vulgaroki ar neįprasti akiai paveikslai, labai tinka prie apgriuvusių sienų", - mano Kristina.

Vokiečiai džiaugėsi aptikę šią erdvę ir tikino, kad apie ją papasakos savo draugams Vokietijoje.


Šiame straipsnyje: fluxus ministerijaA.Zuokas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių