Šeštadienį Joniškyje atidaroma Baltoji sinagoga

  • Teksto dydis:

Šeštadienį 12 val. Joniškyje bus iškilmingai atidaryta Baltoji sinagoga. Vietos bendruomenei ir visai Lietuvai reikšmingo objekto atidarymas vyks Joniškio miesto šventės metu.

Joniškio centre esanti Baltoji sinagoga yra vienas seniausių miesto pastatų, kurio architektūroje persipina vėlyvojo klasicizmo ir romantizmo stilių bruožai. Kartu su vėliau pastatyta Raudonąja sinagoga ji sudaro unikalų XIX amžiaus sinagogų kompleksą. Nedaug trūko, kad šis unikalus kompleksas būtų išnykęs – po Antrojo pasaulio karo Baltoji sinagoga buvo paversta sandėliu, vėliau – sporto sale. Jos interjeras buvo sunaikintas, o Raudonoji sinagoga stipriai nukentėjo nuo gaisro ir pertvarkymų sovietmečiu.

Dar 2011 metais restauruota ir visuomenės poreikiams pritaikyta Raudonoji sinagoga. Šiemet pagal Kultūros ministerijos vykdomą programą "Kultūros ir gamtos išsaugojimas ir atgaivinimas" sutvarkyta ir Baltoji sinagoga – atliktas vidaus patalpų kapitalinis remontas, baigti anksčiau pradėti fasadų tvarkymo darbai. Įgyti baldai ir kompiuterinė, apšvietimo ir įgarsinimo įranga sudarė puikias sąlygas įvairiems renginiams vykti. Sinagogoje taip pat įrengta interaktyvi ekspozicija, leidžianti geriau pažinti Joniškio istoriją. Abiems sinagogoms skirta Europos ekonominės erdvės finansinio mechanizmo parama ir Lietuvos valstybės biudžeto lėšos. Šiais metais atgaivintai Baltajai sinagogai skirta 350 tūkst. eurų parama, kuri sudarė net 90 procentų projekto vertės. Nuosavomis lėšomis (10 proc.) prisidėjo Joniškio miesto savivaldybė.

Šios investicijos leido užbaigti vertingo sinagogų komplekso atgaivinimo darbus ir taip prisidėjo prie viešosios miesto infrastruktūros gerinimo, turistinio miesto patrauklumo ir geresnio žydų istorijos pažinimo bei puoselėjimo. Joniškio istorijos ir kultūros muziejui perduotas sinagogų kompleksas jau spėjo tapti bendruomenei svarbia ir aktyviai naudojama kultūrinių renginių erdve.

Renginio data: šeštadienis, 2017 m. liepos 8 d.

Renginio pradžia: 12 val.

Renginio vieta: Joniškis



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių