Sendaikčių turguje rastas filmas su Ch.Chaplinu

Sendaikčių turguje Mičigane (JAV) rastas filmas, kuriame vaidina legendinis nebyliojo kino aktorius Charlie Chaplinas.

Komedija „Vagių gaudytojas“ (angl. „A Thief Catcher“) buvo sukurta 1914 m. ir trunka 10 min.

Joje Ch. Chaplinas vaidina juokdarį policininką.

Filmą tarp antikvarinių daiktų rado amerikiečių kino istorikas Paulas Gieruckis. Jis tikėjosi įsigijęs seną filmą, ant kurio dėžutės buvo užrašas „Keystone“: P. Gieruckis galvojo, kad tai bus dar vienas senas filmas apie policininkus iš serijos „Keistono policininkai“ (angl. „Keystone Cops“).

Keletą mėnesių jis nusipirkto filmo net nemėgino žiūrėti, o kai vieną dieną jis pažiūrėjo, apstulbo pamatęs Ch. Chapliną, staiga išnyrantį ir krūmų su gerokai per didele policininko uniforma.

Pasak kino istoriko, rastas filmas – puikios kokybės.

Juosta buvo parodyta filmų kolekcionieriui Richardui Robertsui. „Vos dvi sekundes pažiūrėjęs filmą supratau, kad jame tikrai vaidina Ch. Chaplinas. Nors jis ir vilki policininko uniformą, visa kita yra atpažįstama: ūsai, jo eisena, manieros“, – įvertino R. Robertsas.

Filmą sukūrė Mackas Sennettas kino kompanijai „Keystone“, kuri 1912–1917 m. išleido seriją filmų „Keistono policininkai“ apie grupelę niekam tikusių policininkų.

M. Sennettas pasamdė Ch. Chapliną policininko vaidmeniui 1913 m. Manoma, kad „Vagių gaudytojas“ yra antroji arba trečioji filmų serijos dalis.

Komedijoje taip pat vaidina Fordas Sterlingas, Mackas Swainas ir Edgaras Kennedy. Ch. Chaplinas juostoje atlieka epizodinį vaidmenį, todėl jo pavardė nebuvo įtraukta į titrus.

Atrasta juosta buvo parodyta savaitgalį vykusiame kasmetiniame filmų festivalyje „Slapsticon“ Arlingtone.

Manoma, kad tai buvo pirmasis kartas, kai filmas parodytas nuo vienintelio jo parodymo 1914-aisiais.

Ch. Chaplinas 1914–1967 m. sukūrė vaidmenų nemažai filmų, tačiau komedijos „Vagių gaudytojas“ jo filmografijoje nėra. Tai pirmasis filmas per 60 metų, kuris papildė filmų, kuriuose vaidmenis kūrė Ch. Chaplinas, sąrašą, ir yra 82 kūrėjo filmas.

Parengta pagal telegraph.co.uk informaciją


Šiame straipsnyje: Chaplinasfilmas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių