Sėkmingą pabėgėlio siro parodą vainikuos interaktyvus spektaklis

  • Teksto dydis:

Forumo teatro trupė, rengdama interaktyvų spektaklį, nagrinėsiantį santykį tarp Lietuvos visuomenės ir pabėgėlių, prisijungti pakvietė ir pabėgėlį iš Sirijos, gyvenantį Lietuvoje.

Dailininkas Majd Kara nevaidina, tačiau spektaklio temą pristatė kitaip – per savo paveikslų parodą. Sostinėje gegužės 5 d. 18.30 val. kameriniame teatre „House of Puglu“ vyksiantis spektaklis bus paskutinė galimybė pamatyti parodą.

Ar bandei suprasti pabėgėlius?

Koks bus šis Forumo teatro spektaklis? Tiksliai pasakyti negali niekas. Būtent tuo šis teatras ir ypatingas, kad žiūrovai čia – ne tik stebėtojai, bet ir lygiaverčiai spektaklio kūrėjai ir bendraautoriai. Nors atėję jie pamato spektaklio pradžią, bet atėjus kritinei akimirkai, patys gali siūlyti tolesnę spektaklio eigą.

Tokia teatro forma itin tinkama nagrinėti opioms visuomenės problemoms. Reaguodamas į visuomenėje kylančias aštrias diskusijas Forumo teatras nusprendė artėjančiam spektakliui pasirinkti pabėgėlių temą. Pasak teatro grupės narių, naudojamas metodas suteikia unikalią galimybę pamatyti situaciją kito žmogaus akimis.

„Klausėme savo žiūrovų, kaip jie vertina tokią teatro formą. Kaip jie sako, gyvenime pamatyti situaciją iš kito žmogaus pozicijos sudėtinga, o čia lengva tai padaryti, nes matai iš šalies. Tu pats turi pasiūlyti protingus sprendimus. Esi priverstas suprasti”, - sako trupės narė, aktorė Kristina Mauruševičiūtė.

Spektaklio žiūrovai taip pat turės paskutinę galimybę išvysti M. Kara tapybos darbų parodą. Trupė prisipažino, kad nesitikėjo tokio žiūrovų dėmesio sirui Majd. Po parodos atidarymo jis sulaukė daug visuomenės ir žiniasklaidos dėmesio, tačau ne tik kaip pabėgelis, atvykęs gyventi Lietuvoje, o kaip menininkas. Forumo trupė tikisi, kad šis dėmesys padės tiek lietuviams daugiau sužinoti apie žmones, atvykstančius iš karo zonų į Lietuvą, tiek ir pačiam Majd susipažinti su Lietuva.

Metodas, atkeliavęs iš Brazilijos

Forumo trupę Lietuvoje sudaro aktoriai Tomas Dapšauskas, Jolanta Kriščiūnaitė, Rasa Kulytė, Kristina Mauruševičiūtė, Sonata Visockaitė. Trupė nuo 2007 m. dirba pagal britų teatro „The Arc” forumo teatro metodiką, rengia forumo teatro spektaklius įvairiomis visuomenei aktualiomis temomis Lietuvoje ir užsienyje.

Šis teatro modelis po visą pasaulį pasklido iš Brazilijos, kur gimė visai atsitiktinai. Forumo teatro kūrėjas, inovatyvus ir įtakingas Brazilijos teatro praktikas Augusto Baolo pasakoja, kad vieno spektaklio metu žiūrovė šoktelėjo nuo kėdės ir ėmė jam priekaištauti, kodėl jis neperduoda neseniai vaidinusiai porai jos patarimų. Žiūrovė ėmė prašyti A. Baolo sugrąžinti aktorius į sceną, nes ji žino, kaip išspręsti susidariusią situaciją. Brazilų teatro menininkas sutiko ir pakvietė aktorius sugrįžti. Tačiau A. Baolo niekaip negalėjo suprasti, kokį sprendimą siūlo žiūrovė, tad pasiūlė jai suvaidinti tai vietoj aktorės. Taip gimė „braziliškasis” forumo teatro variantas.

Persikėlęs į Angliją, forumo teatras transformavosi, nes šios tautos atstovai varžėsi eiti į sceną, bet mielai perduodavo aktoriams savo situacijos sprendimo būdus ir susidomėję stebėdavo kaip skirtingi elgesio modeliai veikia teatro scenoje. Perėmusi pagrindinius forumo teatro principus grupė bendraminčių šiuo metodu dirba ir Lietuvoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

otto

otto portretas
Žiūrovų spektaklyje bus kaip dalyvių Vaišvilos preskonferencijose...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių