„Scanoramos“ programa „Naujasis Baltijos kinas“ vėl ieškos geriausiųjų

  • Teksto dydis:

Lapkričio 3-ąją prasidėsiančiame Europos šalių kino forume „Scanorama“ žiūrovų tradiciškai lauks ir konkursinė trumpametražių filmų programa „Naujasis Baltijos kinas“. Aštuntus metus vykstančioje programoje „Scanorama“ pristatys naujausius jaunųjų Baltijos šalių trumpametražius filmus iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos.

„Konkursinė programa „Naujasis Baltijos kinas“ tapo svarbia baltiškojo kino dimensija europinėje festivalio panoramoje. Ji brėžia ateities kontūrą, pristato tuos, nuo kurių priklausys Baltijos kino ateities veidas. Džiaugiamės, kad šiais metais konkurso žiuri vadovauja iškili dokumentinio kino režisierė Ulrike Ottinger (Vokietija) ir jauni kūrybingi kino profesionalai iš Lenkijos ir Austrijos. Mums taip pat svarbu, kad nuo šių metų NBK programą rengiame bendradarbiaudami su Lietuvos kino centru, kurio tiesioginė misija – rūpestis nacionalinio kino ateitimi“, – programą pristato „Scanoramos“ vadovė Gražina Arlickaitė.

Šiais metais konkursinėje „Naujojo Baltijos kino“ programoje varžysis 11 filmų: 5 lietuviški darbai, 3 latvių režisierių filmai ir 3 trumpametražiai iš Estijos. Konkursinėje programoje bus išrinkti du nugalėtojai – geriausias Baltijos šalių filmas ir geriausias lietuvių režisieriaus darbas.

Išrinkti „Naujojo Baltijos kino“ programos laureatus šiemet buvo pakviesti trys pripažinti kino profesionalai. Žiuri vadovaus garsi dokumentinio kino režisierė U. Ottinger (Vokietija). Komisijoje taip pat bus Filipas Marczewskis – kino režisierius, kurio trumpametražiai filmai pelnė apdovanojimus daugelyje kino festivalių, o jo pirmasis pilnametražis filmas „Be gėdos“ (Bez wstydu, 2012) buvo sėkmingai parodytas „Scanoramoje“ (Lenkija) – ir Sabine Gebetsroither, Austrijos festivalio „Crossing Europe“ programos koordinatorė.

Šiemet dėl geriausio lietuviško trumpametražio filmo titulo varžysis Dovilės Šarutytės istorija „8 minutės“ apie moters troškimą pabėgti nuo kasdienybės, Airido Janušausko filmas „Batas“ apie vyro pastangas užkariauti mylimosios širdį, Lauryno Bareišos trumpametražis „Kupranugaris“ apie absurdišką abejingumą biurokratinėje sistemoje, Domo Petronio „Šaknys karščios“ apie nevaisingo vyro kančias ir Vyganto Bachmackij „Visi pasiilgo Prano Ivanausko“ apie bandymą grįžti į paliktą šeimą.

Konkursinė trumpametražių filmų programa „Naujasis Baltijos kinas“ daugiausiai žadantiems Baltijos šalių kino kūrėjams nori suteikti reikšmingą postūmį siekiant kino karjeros, todėl konkurse geriausiais pripažintų filmų autoriai apdovanojami vertingais prizais. Geriausiu Baltijos šalių trumpametražiu išrinkto filmo autorius gaus asociacijos „Vilniaus kino klasteris“ įsteigtą prizą – 10 tūkst. eurų paslaugomis būsimam kino projektui, o geriausiam lietuvių režisieriaus filmui bus skirtas Audiovizualinių autorių teisių asociacijos „Avaka“ įsteigtas 3000 eurų vertės piniginis prizas.

Konkurso nugalėtojai bus skelbiami lapkričio 13 d., per iškilmingą festivalio „Scanorama“ uždarymo Vilniuje ceremoniją.

Šiemet Europos šalių kino forumas „Scanorama“ vyks lapkričio 3–20 dienomis, Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Šiauliuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių