„Scanoramoje“ – keturi lietuvių režisierių kūriniai

  • Teksto dydis:

Lapkričio 7 dieną prasidėsiantis vienuoliktasis Europos šalių kino forumas „Scanorama“ patvirtins lietuviškos dokumentikos stiprybę. Festivalyje įvyks keturių dokumentinių filmų premjeros. Trys iš jų – lietuvių režisierių kūriniai - „Kenotafas“, „Galutinis tikslas“, „Trispalvis“ - , vienas – bendras Vokietijos ir Lietuvos gamybos darbas - „Julija“.

„Filmų autoriai drąsiai kalba apie skaudžius praeities įvykius ir sudėtingas šiandienos žmonių dramas. Džiugu, kad į programą atrinktus filmus jau lydi tarptautinių kino festivalių sėkmė. Tai įrodo, kokie stiprūs ir įdomūs jie yra”, – sako Gražina Arlickaitė, Europos šalių kino forumo „Scanorama“ direktorė.

Praėjus dviem dienoms po festivalio atidarymo, lapkričio 9 dieną, Audrius Stonys pristatys ilgai lauktą dokumentinį filmą „Kenotafas“. Tai istorija apie kapą, esantį po didžiulio ąžuolo šaknimis. Jame karo metu buvo palaidoti trys bevardžiai kareiviai – du rusai ir vokietis. Po daugiau nei 70 metų režisierius su archeologų grupe leidžiasi kasinėti šį kapą.

„Norėjome išsiaiškinti šio kapo paslaptį, prisikasti prie tiesos“, – teigia A. Stonys, filmo režisierius.

Naujame savo filme Europoje pripažintas ir įvertintas lietuvių dokumentikos meistras tiek tema, tiek forma lieka ištikimas sau. Gilindamasis į laiko ir atminties temas, režisierius tai daro poetiškai, santūria kino kalba, neskubriai, su didele vidine jėga.

Į „Scanoramą“ sugrįš vokiečių režisierė J. Jackie Baier. Prieš dvejus metus į jos dokumentinio filmo „Gėdos namai“ seansus „Scanoramoje“ netilpo visi norintys. Festivalyje viešėsianti autorė lapkričio 11 dieną pati pristatys šių metų Venecijos kino festivalyje daug kalbų ir įvairių reakcijų sulaukusį dokumentinį filmą „Julija“. Tai atviras ir jaudinantis pasakojimas apie iš Lietuvo kilusią transseksualę Juliją. Paauglystėje priversta bėgti iš namų, atsidūrusi Vokietijoje, čia patekusi į prostitucijos verslą, dabar Julija klaidžioja Berlyno gatvėmis – vieniša, fiziškai ir emociškai išsekusi, siekianti žmogiškos šilumos. Filme stebime, kaip po daugelio metų jį grįžta į savo gimtąją Klaipėdą.

„Darbas su režisiere J. Jackie Baier ir heroje Julija buvo vienas sunkiausių ir unikaliausių mano projektų. Tai sukrečianti ir daug klausimų kelianti žmogaus kelionė savidestrukcijos link", –  pasakoja Tomas Smulkis, režisierės asistentas.

Lapkričio 10 dieną Ričardas Marcinkus festivalyje pristatys dokumentinį filmą „Galutinis tikslas“, vos prieš kelias savaites patekusį į konkursinę Amsterdamo dokumentinių filmų festivalio (IDFA) programą. Tai istorija apie 55-erių metų Povilą ir jo odisėją. Iš kalėjimo į senelių namus, iš senelių namų – į gatvę, kur jis, rodos, negrįžtamai įklimpsta į narkotikus. Vienintelis Povilo šansas išsikapstyti iš dugno – kreiptis į reabilitacijos centrą, tačiau filmo herojus delsia.

„Povilas – kontrastinga asmenybė. Vieną akimirką jauti jam užuojautą, kitą – neapkenti jo. Šiuos prieštaringus jausmus ir norėjau perteikti filme“, – pasakoja R. Marcinkus, filmo režisierius.

Naujausias poeto, dainininko bei teatro ir kino režisieriaus Vytauto V. Landsbergio dokumentinis filmas „Trispalvis“ – tai laisvės kovotojų portretas, kurį piešia dvylika buvusių partizanų ir ryšininkų. Kaip teigia režisierius, jis norėjo sukurti autentišką, nesumeluotą ir nepagražintą pokario žmogaus portretą, papasakoti visą skaudžią istoriją – nuo išėjimo iš namų iki pirmųjų mūšių ir išdavysčių. Filmo premjera “Scanoramoje” įvyks lapkričio 13 dieną.

11-asis Europos šalių kino forumas „Scanorama“ vyks lapkričio 7–24 dienomis Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Šiauliuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių