Šanchajuje paminėtas J. Mačiūno ir Fluxus jubiliejus

  • Teksto dydis:

Kinijoje ir Pietų Korėjoje tęsiasi renginiai, skirti Jurgio Mačiūno ir Fluxus judėjimo jubiliejams paminėti. Praėjusį savaitgalį Šanchajaus „How Art Museum“ buvo rodomas amerikiečių režisieriaus, Fluxus nario Jeffo Perkinso dokumentinis filmas „George. The Story of George Maciunas and Fluxus“.

Korėjoje Tomas Ivanauskas skaitė paskaitą „What is Fluxus?“. Šie renginiai, inicijuoti kultūros atašė, surengti kartu su „How Art Museum“, Lietuvos kultūros institutu ir kino platinimo kompanija „Re:Voir“.

Fluxus judėjimas Azijoje buvo gana populiarus ne tik savo piko metu XX a. 7–8 dešimtmečiais, bet ir po J. Mačiūno mirties. Pietų Korėja turi vieną žymiausių ir aktyviausių fluxistų, garsiausią šalies menininką Nam June Paik, kurio 90-mečio jubiliejus bus minimas kitais metais. Japonijoje Fluxus išgarsino ne tik Yoko Ono, bet ir tokie vardai kaip Ay-O, Takehisa Kosugi, Shigeko Kubota, Mieko Shiomi, Yoshi Wada, Toshi Ichiyanagi.

Kinijoje Fluxus dėl šalies uždarumo nebuvo žinomas, tačiau judėjimo filosofiją ir deklaruojamas vertybes į šalį atvežė JAV gyvenę menininkai po 1990-ųjų. Fluxus idėjos iki šiol daro įtaką šiuolaikiniam Kinijos menui, todėl poreikis Fluxus ekspozijoms čia tikrai nemažas.

Antroje metų pusėje planuojami Fluxus pristatymo renginiai Pekine, UCCA meno centre. Taip pat Siamene, Jimei x Arles fotografijos festivalyje ir Guandžou dokumentinių filmų festivalyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių