Šanchajuje kirviais ir kalavijais kaunasi Lietuvos kariai

Į Šanchajų, kur vyksta pasaulinė paroda „Expo 2010“, iš Lietuvos atkeliavo kirviais, kalavijais ir skydais apsiginklavę IX–XV a. kariai. Skelbdami apie šiemet minimas 600-ąsias Žalgirio mūšio metines, jie surengs daugiau kaip 120 karių kovų, naudodami tų laikų kovos meną bei taktiką, kuri lietuviams kartu su sąjungininkais padėjo nugalėti ne viename mūšyje.

Expo parodos dalyviai Lietuvos paviljone visą savaitę turės unikalią galimybę ne tik išvysti baltų karių jėgą, bet ir susipažinti su skirtingų amžių jų apranga bei ginklais. Pasirodymų metu žiūrovams bus surengtos keturios skirtingos kovos: pirmoje kariai kausis kirviais, kurie buvo mėgstami viduramžių baltų ginklai, antroje – žvalgės didžiūnų ginklais vadinti kalavijai, trečioji bus masinė kova, joje vienu metu kausis 4 kariai, ketvirtoje grumsis skirtingais ginklais – kirviu ir kalaviju – apsiginklavę vyrai.

„Pasirodymų metu Lietuvos paviljonas būna sausakimšas, vieni iš kitų sužinoję apie pas mus vykstančius šou, žmonės bėgte bėga į mūsų paviljoną. Vakar, pirmąją karių pasirodymo dieną, buvo sumuštas šio mėnesio lankytojų rekordas – per dieną Lietuvos paviljone apsilankė  47,6 tūkst. žmonių. Kinai užgniaužę kvapą seka kiekvieną karių judesį, neatitraukdami pirštų nuo fotoaparatų mygtukų. Ne ką mažesnė atrakcija paviljono lankytojams yra fotosesija su šiais šarvais ir kalavijais pasipuošusiais kariais“, - sako Lietuvos paviljono generalinis komisaras Romas Jankauskas.

Iš Lietuvos į Šanchajų taip pat atvežta atkurta tų laikų rūbų ir papuošalų kolekcija. Tiek ginklai, buityje naudoti įrankiai, tiek rūbai atkurti remiantis archeologiniais radiniais bei taikant senąsias jų gaminimo technologijas. Minint šią Lietuvai svarbią datą, išliestos ir šiandien Lietuvos paviljono lankytojams pristatomos specialiai Žalgirio mūšio jubiliejui skirtos lietuviškos proginės monetos ir pašto ženklai.

Šią savaitę taip pat minimos ir S.Dariaus ir S.Girėno skrydžio per Atlantą metinės. Šia proga į Šanchajų atgabenta specialiai sukurta legendinio lėktuvo „Lituanica“ replika. Tai sumažinta 1:4 lygiai prieš 77 m. Atlantą perskridusio lėktuvo kopija, kurios sparnų ilgis siekia 4 m, korpuso – apie 2 m, o svoris – apie 40 kg. Netrukus ši replika bus sumontuota ir Lietuvos paviljone eksponuojama iki parodos pabaigos, spalio 31 d.


Šiame straipsnyje: žalgirio mūšisExpo 2010

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių