Saldūs vaikystės sentimentai

Mažai pasaulyje vaikų, kurie nemėgsta šokolado. Galbūt todėl saldainiai ir yra taip stipriai susiję su vaikystės atsiminimais. Tai ypač aktualu keturiasdešimtmečių ir vyresnių kartai, kuriems augant, saldėsiai buvo tam tikros prabangos dalykas ir jais iki soties pasimėgauti mažieji galėdavo tik prieš Naujuosius metus, nes Kalėdos tarybų šalyje buvo tabu.

Mažai pasaulyje vaikų, kurie nemėgsta šokolado. Galbūt todėl saldainiai ir yra taip stipriai susiję su vaikystės atsiminimais. Tai ypač aktualu keturiasdešimtmečių ir vyresnių kartai, kuriems augant, saldėsiai buvo tam tikros prabangos dalykas ir jais iki soties pasimėgauti mažieji galėdavo tik prieš Naujuosius metus, nes Kalėdos tarybų šalyje buvo tabu.

Saldainiai ant eglutės

Nesiginčysime su sveikos gyvensenos ekspertais apie šokolado ir saldumynų žalą jauniems organizmams ir ypatingai mažųjų dantims, nes ši tema skirta ne tam.

Kaip ir dera prieš Kalėdas, atiduosime duoklę Jo Didenybei Šokoladui, kurį dievino senovės actekai ir majai, o vėliau parsivežę į Senąjį žemyną, pripažino ir europiečiai, tebešlovinantys jį iki šiol bei kuriantys tikrus konditerinio meno šedevrus.

Ne veltui XVI a. ispanų istorikas Ovjedo rašė: "Tik turtingas ir kilmingas žmogus gali leisti sau gerti šokoladą, nes jis geria – pinigus."

Kalėdinį metą saldainiais dabar dauguma vaikų kiek persisotina, tačiau buvo laikas, kai jie mažiesiems kėlė ypatingą džiaugsmą. O prieš 30-40 metų jais netgi puošdavo naujametes eglutes.

Ant šakų, su išlankstyta sąvaržėle pradūrus saldainio popierėlio kampelį, pakibdavo "Ananasiniai", "Raudonoji aguona", "Kregždutė", "Voveraitė", "Kaukė", "Obelėlė" ir kitokie paprastesni saldainiai (šie sudorojami būdavo paskiausiai).

Tik neilgai jie ten tverdavo. Nes vaikai nebūtų vaikais, jei nesugalvotų, kaip apgauti vyresniuosius ir pasmaližiauti ne kasdien pasiekiamais gomurio malonumais. Labai neužilgo ant šakų likdavo kaboti tik popierėliai, suteikus jiems tariamo saldainio formą (kad mama per daug nepyktų).

"Meškos šiaurėje", "Griliažinių" ar "Karakumų" ant eglučių beveik niekas nekabindavo – tai jau labai prabangūs delikatesai, kurių ne visuose tarybinių šeimų namuose prieš Naujus metus ir pasitaikydavo.

Nostalgija "Paukščių pienui"

Didelį džiaugsmą vaikams ir dabar teikia, ir tada teikdavo suvenyriniai saldainių rinkiniai, kurių dėžutėse be ledinukų būdavo nemažai šokoladinių gėrybių ir net didelis saldainis "Nomeda" arba "Fregata".

O jau visai neregėta prabanga buvo saldainių dėžės "Asorti", "Sostinės" ir ypač "Paukščių pienas", kuris, regis, buvo sutvertas tam, kad juo mėgautųsi vaikai per Naujuosius metus, kai už lango sninga ir gaudžia fejerverkai.

Lietuvoje saldainiai buvo gaminami nuo XIX a. pab. Tarpukariu čia veikė net 38 saldainių fabrikai (Šiauliuose – "Rūta" ir "Birutė", Kaune – "Tilka", Klaipėdoje – "Lascha".).

Tarybiniais metais respublikoje buvo 3 pagrindiniai saldainių gamintojai: "Rūta", "Vilniaus pergalė" ir Kauno konditerijos fabrikas. Vakarietiškas šokoladas mus pasiekė vėliau, kai Lietuva atgavo nepriklausomybę.

Karališkas saldumynas

Toks šokoladas, kokį valgome šiandien, yra apie 200 metų eksperimentų Europoje ir Šiaurės Amerikoje rezultatas. Dabar galime mėgautis ne tik pieniniu, baltuoju ar juoduoju šokoladu, bet ir daugybe kitokių šokoladinių saldumynų, pagardintų įvairiais priedais: riešutais, džiovintais vaisiais ir prieskoniais, net pipirais.

Perkant šokoladą vertėtų atkreipti dėmesį ne tik į jo pagaminimo datą ir galiojimo laiką, bet ir kas yra jo lentynos "kaimynai". Pasirodo, šokoladas lengvai sugeria pašalinius kvapus ir praranda savo malonų aromatą, jautriai reaguoja į temperatūros svyravimus bei oro drėgnumą.

Laikyti šokoladą reikia 15–21°C temperatūroje. Aukštesnėje nei 24 °C temperatūroje lydosi šokolade esantis kakavos sviestas ir dėl šios priežasties produktas gali "pabalti" ar prarasti prekinę išvaizdą.

Šokoladas kietą pavidalą įgyja dėl jame esančio kakavos sviesto. Pastarojo lydymosi temperatūra yra panaši į žmogaus kūno temperatūrą. Labai svarbus šokolado sudėties rodiklis – kakavos sausosios medžiagos. Kuo šių medžiagų daugiau, tuo šokoladas kartesnis, aromatingesnis ir vertingesnis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių