Šakių savivaldybė rado šeimininkus Gelgaudiškio dvarui

  • Teksto dydis:

Šakių rajono savivaldybė penktadienį išnuomojo Gelgaudiškio dvarą verslininkams iš Alytaus, viešbučio ir restorano „Dzūkijos dvaras“ bei pramogų parko „Tarzanija“ savininkams Giedrei ir Mindaugui Aldoniams.

„Šis dvaras tarsi tęsia mūsų veiklą. Turime naują dvarą Alytuje ir kuriame visiškai naują jo istoriją. Gelgaudiškio dvare istoriją turėsime saugoti ir ją tęsti. Tai rimtas ir svarbus iššūkis“, – sakė M. Aldonis.

Pagal sutartį Gelgaudiškio dvaras naujiesiems šeimininkams išnuomotas 50 metų. Sutarta, kad per trejus metus į dvarą bus investuota 300 tūkst. eurų. Per pirmus metus – 180 tūkst. eurų.

Radus nuomininkus, Šakių rajono savivaldybei nereiks grąžinti daugiau nei 2 mln. eurų Europos Sąjungos paramos, išleistos rūmų restauracijai.

Pirmųjų metų planas – sutvarkyti pirmąjį pastato aukštą ir įrengti dvaro laikmetį atitinkančią ekspoziciją. Taip pat šiais metais dvare turėti būti atidaryta kavinė, o per dvejus metus – restoranas ir 50 vietų viešbutis.

Gelgaudiškio dvaras iškilo apie 1842–1846 metus. Jį pastatė Prūsijos baronas Gustavas Henrikas Koidelis. Anuomet dvaras turėjo nuosavą vandentiekį, ledainę, sūrinę. Rūmus supo didžiulis, sudėtingos struktūros parkas, išlikęs iki šių dienų.

1922 metais dvaras išparduotas, jame įsteigta vaikų prieglauda. Prie Gelgaudiškio dvaro 1972 metais buvo filmuojamos kai kurios legendinio televizijos serialo „Tadas Blinda“ serijos. Centriniai dvaro rūmai restauruoti 2012 metais.

Viename didžiausių Lietuvoje, 118 hektarų dvaro parke, atkurtas 2,5 km ilgio pažintinis takas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

lietaus lašelis

lietaus lašelis portretas
Aš tai nedėkočiui dievui kad karas praūžė kažkaip su peiliai pasakyčiau gerai kad voke tis neužminavo ir mintis nutrūksta

kauniete

kauniete portretas
,aciu Dievui ,kad karas prauze ,nesunaikines to nuostabaus Lietuvos perlo;svarbu ,kad SAVI!! nesuniokotu dabar.

Istorijos studentai

Istorijos   studentai portretas
Labai gerai . Kadaise dvarai buvo lenkinimo įrankis . Dabar dvarus-------------lietuviams !!!!!!!!
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių