Š. Saukos parodoje Dusetų galerijoje – ir netikėtose istorijose gimę darbai

Šeštadienį Dusetų dailės galerijoje atidaryta jubiliejinė Šarūno Saukos paroda.

Parodoje - dar niekur nerodyta tapyba iš 9-ojo dešimtmečio ir pastarųjų metų. Taip pat - objektai, sukurti bendradarbiaujant su skulptoriumi Aliumi Berdenkovu.

Pasak Dusetų dailės galerijos pranešimo, Š. Sauka nesiliauja tapęs: jei jo paklausite, jis - dailininkas ir niekas daugiau. Visi naujausi, dar nerodyti, tapybos darbai - jubiliejinėje parodoje. Tačiau pastaraisiais metais įvyko ir kelios visai netikėtos istorijos.

Pirma. Š. Sauka paima storą lentą ir pripeckioja ją pieštuku. Atvažiuoja A. Berdenkovas. Jiedu užsidaro dirbtuvėje, mosikuoja rankom virš tos lentos, diskutuoja, tariasi, aiškinasi, kas kaip turėtų būti. Vakarop pripeckiota lenta drauge su Berdenkovu išvyksta į Vilnių. Paskui grįžta - piešinys virtęs reljefais. Taip pat su Berdenkovu iš Vilniaus į Dusetas privažiuoja didelių ir mažų skulptūrų, išlipusių iš Saukos paveikslų. Dabar jau Sauka užsidaręs zulina tuos reljefus, drožia, brūžina, kaišo, montuoja, klijuoja, vėliau tepa, trina ir tapo. Šitaip, pasak Dusetų dailės galerijos pranešimo, per porą metų gimsta šešetas keistų skulptūrinių-tapybinių darbų. Visi jie - atidaromoje parodoje.

Antra. Vasarą ima griūti tvarto (jau seniai paversto sandėliu, garažu ir malkine) siena. Reikia perdaryti. Meistrai dirba, o Saukos ta proga bando išsikuopti per dešimtmečius susikaupusį ir niekieno nejudintą įvairenybių kampą. Į dienos šviesą išlenda seni dviračių rėmai, lentgaliai ir šiferio lakštai, skalbimo mašina „Riga“, į ritinius susuktos drobės. Štai jos - vietomis perdrėkstos, aptrupėjusiais pakraštėliais - užtemptos ant naujų porėmių taip pat atsidurs jubiliejinėje parodoje.

Paroda veiks iki rugsėjo 20 d.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
dar daugiau šūdo

Kodėl

Kodėl portretas
ant jo kūrinių/ar bent prie įėjimo kur jie eksponuojami/ nėra uždėta nuoroda ,,nuo 18 metų"?Taigi tokie siaubai žaloja vaikų psichiką

tuoj

tuoj portretas
po atidarymo autorių uždarė .............. gal ir įrankius atims
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių