Š. Birutis: švedai nustebo, kad Lietuvoje jų verslas žinomas labiau nei kultūra

  • Teksto dydis:

Švedijoje apsilankęs kultūros ministras Šarūnas Birutis sako iš šios šalies kolegų išgirdęs nuostabą dėl to, kad Lietuvoje daugiau žinoma apie Švedijos verslą nei apie kultūrą.

Praėjusią savaitę su Švedijos kultūros ministre Lena Adelsohn Liljeroth (Lena Adelson Lijerot) susitikęs Š.Birutis sutarė, kad šios Skandinavijos šalies kultūrą Lietuvoje reikėtų pristatyti gerokai plačiau.

"Aš jau ir Švedijos ministrei tą pabrėžiau, kad Švedijos verslas yra didžiausias investuotojas į Lietuvą, tačiau tas uždirbamas pelnas Lietuvoje kol kas visiškai neadekvatus kultūriniam bendradarbiavimui. Lietuvos žmonės apie Švedijos kultūrą žino labai mažai - jie žino tik apie parduotuves, naujus prekių ženklus, apie tai, kad bankai švediški ar skriaudžia, ar ne. Mūsų pokalbis buvo, kad visgi pačios Švedijos daugiau kultūrine prasme būtų Lietuvoje. O atitinkamai jeigu bus Švedijos, bus ir Lietuvos Švedijoje", - BNS sakė ministras.

Š.Birutis tai aptarė ir su Švedijos instituto generaline direktore Annika Rembe (Anika Rembė). Ministras sako sulaukęs nuostabos dėl to, kiek mažai Švedijos kultūros pristatoma Lietuvoje.

"Jie truputį nustebo dėl to galbūt, kad tiek daug verslo ir tiek mažai kultūros, bet po to patys pasitikrino - iš tikrųjų. Visi pažymėjo, kad iš tikrųjų tai taptų prioritetine (sritimi - BNS), nes jie nori, kad ne tik apie Švedijos verslą, jų darbdavius arba įmonių filialus būtų kalbama, bet kad žmonės čia visai kitaip priimtų - per kultūrą, per tradiciją, per bendrą istoriją, tuos dalykus, kurie vienija atskirų tautų supratimą", - kalbėjo jis.

Konkrečių projektų Švedijos kultūrai skleisti Š.Birutis neįvardijo: "Matyt, bus procese viskas, nes tai buvo pirmas toks susitikimas, ir mes tik susidėliojome gaires kol kas".

Su Švedijos ministre jis taip pat aptarė kultūros vaidmenį politikoje, Baltijos jūros regiono įvaizdžio kūrimą.

"Švedijoje, kaip ir visoje Europos Sąjungoje, kultūros vaidmuo labai stipriai auga, ir mes susidėliojome bendrus veiksmus stiprinant kultūros vaidmenį Europos Sąjungos politikoje ir kad būtų koordinuoti Baltijos valstybių veiksmai - aplink Baltiją esančių valstybių, išskiriant Baltijos jūros regioną kaip atskirą kultūrinį regioną", - kalbėjo ministras.

Švedijoje su darbo vizitu viešėjęs Š.Birutis, be kita ko, sakė kalbą Baltijos jūros festivalio atidaryme.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gal

Gal portretas
visų pirma lietuviška kultūra reiktų pasirūpinti.Gal reiktų pasirūpinti pagarba žmogaus gyvybei,skatinant pagarbą žmogui?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių