„Fluxus ministerijoje“ – garsių Lietuvos fotografų parodos

  • Teksto dydis:

Rugpjūčio 31 d. „Fluxus ministerijoje“ (Jonavos g. 3, Kaunas) lankytojams bus pristatytos dvi žinomų lietuvių fotografų parodos.

Saulius Paukštys, teatralinės fotografijos pradininkas Lietuvoje, šeštadienį 13 val. 30 min. „Fluxus ministerijoje“ pristatys savo naują fotografijų seriją „Kibirkštys“.

Fotografijų serijoje autorius teigia, kad vyraujantis lietuvaitės, kaip nekaltos vaidilutės, vaizdinys, nėra tikslus. Anot autoriaus, lietuvės moters įvaizdis yra itin taisytinas.

„Žvilgsnis keliauja virpančiais moters kūno kalnais ir kalvomis – skeliasi kibirkštys, uždegdamos ir nušviesdamos naujus gyvenimo horizontus. Ir tada dar labiau norisi gyventi, norisi atrasti dar neregėtas erdves, įžiebti dar didesnes ir ryškesnes ugnis”, – teigė S.Paukštys.

Šeštadienį „Fluxus ministerija“ taip pat pakvies užsukti į šviesaus atminimo fotografo ir dailininko Audriaus Naujokaičio fotografijų parodos „Orvidų sodyba” atidarymą. Parodoje vaizduojama Viliaus Orvido (1952-1992), Lietuvos skulptoriaus ir pranciškonų vienuolio, netoli Salantų sukurta didžiulė aplinkos instaliacija, kurią skulptorius laikė „dvasiniu centru“.

Lietuvoje ši vieta žinoma kaip Orvidų sodyba. Nepaisant oficialiai sankcionuotų sovietų valdžios ir vietos partinių aktyvistų bandymų sunaikinti sodybą, taip pat bandymų ją marginalizuoti naujaisiais laikais kaip neaiškų pakvaišėlio darbą, Orvidas sodybą nuolat statė ir plėtė. Šiandien daugeliui jaunų žmonių Lietuvoje Orvido sodyba tampa piligrimystės ir nuostabos vieta.

Lietuvių išeivio menininko Jono Meko nuomone, šį nepaprasta sodyba ne tik gali įkvėpti pasaulio kūrėjus, bet ir yra verta būti įtraukta į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą. „Fluxus ministerija“ kviečia lankytojus pažinti šią nepaprastą vietą A. Naujokaičio fotografijose.

Parodas „Kibirkštys” ir „Orvidų sodyba” lankytojai galės išvysti iki rugsėjo 30 d. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių