Ringas: dujinės viryklės prieš elektrines. Kas laimės?

Turbūt niekas nedrįs ginčytis, kad tiek namų šeimininkei, tiek restorano virtuvės šefui, virtuvinė įranga - ypač svarbi, o tinkamai parinkta buitinė technika dažnai tampa ir interjero puošmena.

Maisto gaminimas tampa malonumu, jeigu jis ruošiamas naudojant tinkamą viryklę. Kokią pasirinkti, dujinę ar elektrinę, pirmiausia vertėtų sužinoti apie jų trūkumus ir privalumus, o tada spręsti, ar viryklė atitinka asmeninius poreikius.

Su dujomis  - taupiau

Daugelis virėjų profesionalų labiau vertina dujines virykles nei elektrines. Tačiau daug kas priklauso nuo vietos, kurioje ketinama atidaryti restoraną. Pavyzdžiui, senamiestyje, kur dujų tiekimas yra didesnis nei elektros, yra paprasčiau naudotis būtent dujine virykle. Tačiau nevisos maitinimo įstaigos turi galimybę eksplotuoti dujinę įrangą: „Dujų tiekimo sistemai išplėsti arba nutiesti naują dujotiekį reikia nemažai investicijų. Daug kam tai gali būti per brangu. Mano manymu, jeigu restoranas ketina ilgai egzistuoti, dujinės įrangos įdiegimas, metams bėgant atsiperka.“ – tvirtina vyr. virėjas Ramūnas Žukauskas.

Italų virtuvės šefo Dmitrijaus Babenko teigimu, maistą gaminant ant dujinės viryklės ne tik sutaupoma lėšų, bet ir darbas vyksta daug sparčiau: „Valgį ruošti ant dujinės viryklės yra daug lengviau ir greičiau. Norint keisti temperatūrą, pakanka pasukti šilumos reguliatorių ir ugnis iškart padidėja arba sumažėja. Turint elektrinę keramikinę viryklę reikia tam tikro laiko, kol kaitvietė įšils ar atvės. Todėl, jeigu nusprendėte naudotis elektrine virykle, rinkitės naujesnio modelio stiklo keramikos paviršiumi.“

Elektrine naudotis – saugiau

Mažoje virtuvėje geriau tiktų elektrinė viryklė, nes naudojantis dujine -  reikalinga nepriekaištinga ventiliacija. Degdamas dujinis kuras deguonį paverčia dvideginiu CO2, kuris išskiria nemažai pavojingų sveikatai kancerogenų, todėl natūrali ir specialiai įrengta vedinimo sistema yra privalumas.

Maisto gaminimo specialistas Ramūnas Žukauskas pritaria nuomonei, kad elektrinės viryklės yra saugesnės už dujines, tačiau nemano, kad vertėtų perdėtai susirūpinti saugumu, turint restorane ar namuose dujinę įrangą: „Aišku, pavojingiau dirbti su atvira liepsna, didesnė galimybė nusideginti, tačiau nesilaikant saugos taisyklių galima nukentėti ir naudojantis elektrine virykle. Patalpose, kuriose yra dujinė sistema, įrengiama signalizacija, kuri automatiškai uždaro dujų tiekimą atsiradus nuotėkiui. Taip pat yra tarnybos, kurios profilaktiškai kiekvieną mėnesį patikrina ar nėra įrangoje gedimų. Buitiniam naudojimui rinkitės naujesnę dujinę viryklę, kurioje yra įmontuota dujų nuotekio kontrolės ir pajungimo – išjungimo sistema.“

Skonio skirtumas – ne mitas

Virtuvės šefas Dmitrijus Babenko mano, kad maisto skoniui turi įtakos ne tik prieskoniai ar specialistas, kuris jį paruošė, bet ir ant kokios viryklės patiekalas buvo pagamintas: „Nemanau, kad tai tik mitas, jog ant dujinės viryklės paruoštas maistas yra skanesnis. Aišku, profesionalus virėjas valgį puikiai paruoš ir ant elektrinės, tačiau kepant mėsą ant viryklės, kurioje yra atvira liepsna, natūralios ugnies dūmelis suteikia kepsniui išskirtinį skonį.“

D. Babenko vienareikšmiškai tvirtina, kad elektrinių viryklių priežiūra yra paprastesnė: „Labai svarbu iš kokios medžiagos pagamintas elektrinės viryklės paviršius. Emaliuoto ir nerūdijančio plieno viryklių paviršius yra lengva nuvalyti – užtenka specialų valymo priemonių. Tačiau nepatartina naudoti šveitimo miltelių ir aštrių daiktų, kad nepažeistumėte viryklės viršaus. Dujinės susiteršia žymiai stipriau nuo atviros liepsnos, todėl dažnai restoranų virėjai prieš gamindami maistą, po grotelėmis, ant kurių statomi indai, patiesia foliją.

Virtuvėje tvarkymąsi palengvina ir viryklės stiklinis arba metalis dangtis - pakeltas, saugo sieną nuo riebalų, ypač, jeigu gartraukis silpnai veikia.“ D. Babenko taip pat pastebėjo, kad kepimo ir virimo indai daug greičiau susidėvi maistą ruošiant ant dujinės viryklės - geros kokybės keptuvės būna tinkamos naudoti ne daugiau kaip metus, nes atvira liepsna stipriai apdegina dugną ir šonus.

Virtuvės šefas mano, kad Lietuvoje, kaip ir, pavyzdžiui, Italijoje, Prancūzijoje populiaresnės yra dujinės viryklės, tačiau Skandinavijos šalių virėjai  renkasi elektrines.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių