Režisierius A. Reneckis kuria filmą apie išeivijos pagalbą Lietuvos valstybei

JAV gyvenantis kino dokumentininkas, režisierius Arvydas Reneckis kuria filmą apie anapus Atlanto gyvenančių lietuvių pagalbą atsikuriančiai Lietuvos valstybei. Šiuo metu Lietuvoje viešintis kūrėjas renka medžiagą būsimam filmui.

JAV režisieriaus Arvydo Reneckio darytas interviu su Vadu Adamkumi – vienas iš daugelio pasakojimų apie lietuvių gyvenimą Amerikoje.

Bendruomenių šventes ir kasdienybę už Atlanto filmavęs kūrėjas užfiksavo unikalių kadrų ir išgirdo tokių istorijų, kurių sako negalintis nepapasakoti.

„Sumanymas kilo sukurti visą tokį serialą, nes tai ilgas pasakojimas, epinis pasakojimas, tai mintis klostosi į kokias maždaug 6 dalis pilnametražes, apie 50 minučių vienas epizodas“, – pasakojo režisierius A. Reneckis.

Pavyzdžiui, spaudos draudimo laikais iš Amerikos buvo siunčiamos knygos arba suaukoti pinigai už kuriuos Mažojoje Lietuvoje spausdintas lietuviškas žodis.  

„Netgi žymioji J. Jablonskio gramatika buvo parašyta Kliošaičio slapyvardžiu tiktai todėl, kad susiginčijo skirtingų ideologinių krypčių Amerikos lietuviai ir vieni kitiems baksnojo pirštu – tu net kalbėt nemoki. Tai nutarė paskelbt konkursą už 100 dolerių, kas parašys teisingą gramatiką, ir taip išėjo pirmoji mūsų bendrinės kalbos gramatika“, – sakė režisierius.

Pirmoji dokumentinė kino juosta pasakos kaip Amerikos lietuviai prisidėjo atkuriant Nepriklausomybę 1918 metais ir truks iki 1922-ųjų, kai JAV pripažino Nepriklausomą Lietuvą. Šiuo metu Lietuvoje viešintis kūrėjas būsimajam filmui renka medžiagą.

„Ieškau fotografijų, bet pirmas atvykimo tikslas – prakalbinti mokslininkus. Mes jau JAV neturime mokslininkų, kurie tyrinėtų tą laikotarpį. Mūsų mokslininkai jau amžinybėje, buvo tokių, yra paliktos knygos“, – kalbėjo A. Reneckis.

Beveik tris dešimtmečius Čikagoje gyvenantis režisierius sukūrė daugiau nei 10 dokumentinių filmų ir parengė daugybę reportažų. Naujausia dokumentinė kino juosta planuojama pasirodys rudenį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

A.

A. portretas
Nuostabi mintis, pagarba režisieriui, kad.ėmėsi šio dalyko. Jei nebūtų išeivijos, neturėtume.net prisikėlimo bažnyčios Kaune.

įsitikinau

įsitikinau portretas
Amerikos lietuviai myli Lietuva. Bet tik iš tolo. Tik žodžiais.

Algys

Algys portretas
Ranecki,tu ne filma kurk,bet ieskok iseivijoje zmoniu kurie galetu saziningai vadovauti Lietuvai,Lietuvoje tokiu beliko tik keli,kiti apsivoge,arba kysininkai arba svogeriai. Nebera ko rinkti!
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių