Režisierius G. Padegimas: tai pirmas A. Areimos spektaklis, kuris mane taip „vežė“

Šį savaitgalį kauniečiams buvo pristatytas dar vienas režisieriaus Artūro Areimos spektaklis „Nevykėlis“. Daugiau nei tris valandas žiūrovui atsidavusi nonkomformistinė, isterinė istorija prikaustė daugelio dėmesį. Provokacijos stebėtojai apibūdino spektaklį itin teigiamai.

Jaunesni žiūrovai džiaugėsi, kad buvo lengvai šokiruoti ir pirmą kartą matė kažką panašaus. Iš teatro erdvių išėjusį ir galerijoje „POST“ pristatytą „Nevykėlį“ aplankė ir žinomas režiesierius Gytis Padegimas. Pradžioje skeptiškai nusiteikęs G. Padegimas teigė, jog po spektaklio visiškai pakeitė savo pradinį įsivaizdavimą ir negailėjo pagyrų akto režisieriui ir aktoriui. „Tai pirmas A. Areimos spektaklis, kuris mane taip vežė“,– tokius atsisveikinimo žodžius po premjeros tarė G. Padegimas.

Pagal E. Limonovo kūrinį „Nevykėlio dienoraštis“ pastatyta provokacija žiūrovą pastato į akistatą su pačiu savimi. Dalis žiūrovų matė „Nevykėlį“ ir savyje bei tapatinosi su personažu. Daugiausiai žiūrovų „Nevykėlis“ sulaukė paskutinę iš trijų premjeros dienų, didžiausia auditorijos dalis – jaunas žiūrovas.

Būtent jaunuoliai neslepė sukelto lengvo šoko po spektaklio. „Neįsivaizduoju, kaip apibūdinti patirtas emocijas. Neįsivaizduoju, kiek kantrybės ir stiprybės reikia suvaidinti tokį personažą.“,– pasakojo spektaklyje apsilankęs Ignas Jurevičius.

Pagrindinį vaidmenį spektaklyje atlikęs Valerijus Kazlauskas ypatingai sužavėjo ir režisierių G. Padegimą. „Šitas personažas iššaukia gilią empatiją, ir tai daro puikus aktorius. Man atrodo, tai vienas pačių įdomiausių jaunų aktorių darbų, kuriuos aš mačiau. Patikėjau visa sukurta emocija, viskas pasirodė organiška, nes tikėti teatru, žmogumi ir gyvenimu, jo reiškiniais yra labai svarbu. Ir jei spektaklis įtikina, tai yra labai gražu, o mane jis įtikino.“,– pasakojo spektaklio premjeroje apsilankęs G. Padegimas. Režisierius taip pat paminėjo, jog norėtų dirbti su aktoriumi V. Kazlausku ir net yra numatęs jam vaidmenį.

„Nevykėlį“ pastatęs režisierius A. Areima džiaugėsi sukeltu efektu ir vaidmenį atlikusio aktoriaus darbu. Tradicines teatro ribas palikęs spektaklis apsigyveno galerijos „POST“ erdvėse. „Avangardinis teatras jau įžengė į Kauną, tai džiugi naujiena miestui. Taip turėjo būti jau prieš daugybę metų. Esame patenkinti, jog į galerijos erdves užlipo Artūro Areimos teatras“,– džiaugėsi galerijos „POST“ vadovas Andrius Pukis.

G. Padegimo nuomone, šis spektaklis labai tiksliai atspindėjo jo skaitytą E. Limonovo kūrinį. Viskas buvo labai motyvuota. Su tuo tikruoju skausmu, geliančiu atvirumu, kurį aktorius puikiai perteikė. Režisierius pabrėžė ir tai, jog iš visų matytų A. Areimos spektaklių šis jį sužavėjo labiausiai.

„Labai gerai, kad yra toks Artūro Areimos teatras, kuris gali daryti tai, ko negali daryti kiti teatrai. Manęs spektaklis smarkiai nešokiravo, nes esu matęs daug visko. Netgi tas šlapinimasis prie žiūrovo buvo įdomi ta drąsa. Tai tapo absoliučiai tikslia scenine kalba, kurios šitas kūrinys ir problematika reikalavo. Ir labai džiugu, kad tokį teatrą turime, negali jis būti toks visas, nes tai yra gan specifiška. Ir jei čia žiūrovas pastebės tik nusišlapinimą, tai vargas režisieriui. Aš čia pamačiau kur kas daugiau digresijų, prisiminimų, savo gyvenimo ir visuomenės. Iš esmės tai yra visuomenės kritikos spektaklis. Tos sušvinkusios visuomenės, kurioje mes gyvename. Ir šitas „Nevykėlis“, kuriame taip siūloma neieškoti prasmės, turi tikrai gilias ir dideles prasmes“, – atviravo G. Padegimas. Savaitgalį net keletą spektaklių aplankęs G. Padegimas nenorėjo palyginti A. Areimos „Nevykėlio“ ir tuo pačiu metu vykusios Vido Bareikio „Hamleto“ premjeros. „Nenoriu komentuoti Hamleto, todėl, kad visiškai nesinori“, – sakė režisierius.

A. Areimos teatras su „Nevykėliu“ artimiausiu metu žada pasirodyti Vilniuje, ir dar kartą Kauno „POST“ galerijoje.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aurelijus

Aurelijus portretas
Geras spektaklis buvo sunku atlaikyti tiek visko bet paliko ispudi idomu

kad

kad portretas
jo spektakliai-riksmo priepuoliai

anas

anas portretas
stukaciokas,dar nuo studiju laiku.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių