Režisierius Cameronas sėkmingai paniro į giliausią vandenyno vietą

Filmo „Titanikas“ režisierius Jamesas Cameronas saugiai grįžo į paviršių po to, kai vienas pasinėrė į giliausią Ramiojo vandenyno vietą, sekmadienio vakarą pranešė ekspedicijos organizatoriai.

„Jimas Cameronas išniro į paviršių! Sveikiname jį su šiuo istoriniu solo pasinėrimu į giliausią vandenyno vietą“, - sakoma projekto „Deep Sea Challenge“, organizavusio šį pasinėrimą, pranešime socialiniame tinkle „Twitter“.

Misijos partnerė JAV Nacionalinė geografijos draugija paskelbė, kad J.Cameronas pirmadienį 7 val. 52 min. vietos (pirmadienį 0 val. 52 min. Lietuvos) laiku pasinėrė į 10 898 metrų gylį Marianų įduboje specialiai sukonstruotu nardymo aparatu.

J.Cameronas - pirmasis žmogus, vienas panėręs į vadinamąją Čelendžerio gelmę, esančią į pietvakarius nuo Guamo. Šioje vietoje vandenyno dugną anksčiau buvo pasiekusi tik viena dviejų žmonių įgula 1960 metais.

Režisierius praleido kelias valandas Ramiojo vandenyno dugne, rinkdamas mėginius moksliniams tyrimams, fotografuodamas ir filmuodamas.

Per šią misiją paviršiuje jo laukė tyrimo laivai „Mermaid Sapphire“ ir „Barakuda“.

„Dabar esame būrys brolių ir seserų po to, ką čia kurį laiką patyrėme“, - jūrų biologas Dougas Bartlettas sakė „National Geographic“ iš laivo prieš pasinėrimą.

J.Cameronas siekė pargabenti duomenų ir mėginių iš šios menkai ištyrinėtos teritorijos. Tikimasi, kad vėliau jis paskelbs šio eksperimento rezultatus.

Priartėjęs prie dugno J.Cameronas pirmiausiai surado telefono būdelės dydžio „nusileidimo aparatą“, nuleistą į įdubą kelios valandos prieš prasidedant jo misijai.

J.Camerono suprojektuotas nardymo aparatas, pramintas „vertikalia torpeda“, penktadienį sėkmingai atliko pasinėrimą be įgulos.

1960 metais JAV karinių jūrų pajėgų batiskafas „Trieste“ su dviejų žmonių įgula praleido apie 20 minučių Čelendžerio gelmės dugne, tačiau žmonės mažai ką matė drumstame vandenyje, kai nusileidęs aparatas sujudino dumblą.

Itin gilios Marianų įdubos dugno šviesa iš paviršiaus nepasiekia, o vandens temperatūra joje - tik keliais laipsniais didesnė negu užšalimo, aiškino komandos nariai.

Vandens spaudimas įdubos dugne siekia 554 kilogramus į kvadratinį centimetrą ir yra apie tūkstantį kartų didesnis už įprastą atmosferos slėgį jūros lygyje.

57 metų J.Cameronas ruošdamasis šiai misijai kasdien nubėgdavo po kelis kilometrus ir atlikdavo jogos pratimus, kad taptų lankstesnis per pasinėrimą ankštoje kabinoje, taip pat studijavo vandenyno gelmių mokslus, gydytojas Joe MacInnisas (Džo Makinisas) sakė „National Geographic“ naujienų tarnybai.

J.MacInnisas yra projekto „DeepSea Challenge“, surengto bendradarbiaujant Nacionalinės geografijos draugijai ir Šveicarijos laikrodžių gamintojai „Rolex“, narys.
J.Cameronas jau yra 72 kartus pasinėręs į vandenynų gelmes, įskaitant 12 misijų kuriant filmą „Titanikas“.

Marianų įduba yra Ramiojo vandenyno vakarinėje dalyje į rytus nuo Filipinų ir maždaug už 200 kilometrų į rytus nuo Marianų salų.

Ši lanko pavidalo įduba Žemės plutoje yra apie 2 550 kilometrų ilgio, o jos vidutinis plotis - 69 kilometrai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių