Rekordinis skaičius medžio drožėjų varžosi dėl L. Šepkos premijos

Rokiškio krašto muziejuje atidaryta devyniolikta nacionalinė medžio drožėjų darbų paroda, skirta dvidešimtojo amžiaus dievdirbio Liongino Šepkos 110-osioms gimimo metinėms ir L. Šepkos vardo premijai laimėti. Šiemet paroda išskirtinė dėl dalyvių ir medžio darbų gausos.

„Štai čia yra Liongino Šepkos drožinys „Švenčiausioji Marija“. Kitoje pusėje autorius užrašė ir savo vardą: Arkitektas Lionginas Šepka. O štai čia, penkiose ekspozicijų salėse – 272 drožiniai įvairiausių Lietuvos medžio drožėjų“, – sakė Rokiškio krašto muziejaus direktoriaus pavaduotoja Marytė Mieliauskienė.

Daugiau nei 20 metų muziejuje vyksta medžio drožėjų parodos, skirtos Rokiškio rajone gyvenusiam ir kūrusiam žinomam XX a. dievdirbiui Lionginui Šepkai atminti.

„Paroda išskirtinė tuo, kad dalyvauja 8 ankstesnių parodų laureatai. Tai priduoda tai parodai nepaprastą jėgą, stiprumą, kad darbai atrinkti, kad laureato vardą pateisinti. Taip pat ir kitų, kurie nėra dalyvavę šitose, sakykime, parodose, darbai įdomūs, stiprūs. Kitas dalykas, kad meistrai dažytų atvežė kūrinių ir yra tokių, kaip sakė: aš drožiu ir nedažau, bet kilo mintis nudažyti ir dabar dažau,“ – pasakojo M. Mieliauskienė.

Parodoje – 40 autorių iš visos Lietuvos medžio skulptūros, bareljefai, nemažai sakralinių darbų, kaukių iš Žemaitijos. Be patyrusių, jau pripažintų medžio drožėjų, 15 dalyvauja pirmą kartą. Muziejaus darbuotojai išskiria šešiolikmečio Aurimo Jurgaičio iš Plungės, o vienas  seniausių medžio drožėjų, rokiškėnas Juozas Čepulis, įkvėptas L. Šepkos kūrybos, drožti ėmėsi būdamas 70.

„Man jie patinka, bet savotiškai truputi drožiu, negrynai kaip L. Šepkos. Tobulėja, kasmet viskas tobulėja“, – kalbėjo medžio drožėjas J. Čepulis.

Paroda jau sulaukė didelio lankytojų dėmesio, nes čia jiems parengta staigmenų – kas šimtas dešimtam įteikiamas prizas.

„Sulaukėme jau 880-ojo lankytojo ir džiaugėmės, kad jų buvo net iš kitų šalių. Iš Latvijos labai daug sulaukėme, tačiau ir iš Australijos, iš Vokietijos“, – sakė Rokiškio krašto muziejaus Lankytojų aptarnavimo ir edukacijos skyriaus vedėja Laimutė Klasinskienė.

Paroda, skirta L. Šepkos premijai laimėti, veiks iki spalio pabaigos. Be pagrindinės premijos bus apdovanojama ir už kūrybišką, tradicijos interpretavimą, taip pat bus įvertintas jaunasis drožėjas, įteiktas žiūrovų prizas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių