Rašytojo sūnus: G. Orwello romanas „1984-ieji“ buvo „pranašiškas“

  • Teksto dydis:

Brodvėjuje per naujo miuziklo, pastatyto pagal George'o Orwello (Džordžo Orvelo) antiutopinį romaną „1984-ieji“ (Nineteen Eighty-Four), premjeroje tarp žiūrovų buvo ir ypatingas svečias – rašytojo sūnus.

1949 metais, kai jo tėvas baigė rašyti šį romaną, Richardas Blairas (Ričardas Bleras) dar buvo mažas berniukas. Ketvirtadienį Niujorke jis stebėjo pagal šią knygą sukurto miuziklo premjerą. Spektaklis pasirodė tuo metu, kai JAV tapo itin aktualios problemos, panašios į vaizduojamas G.Orwello knygoje.

„Jo romanas „1984-ieji“ buvo jo žvilgsnis į tai kas gali įvykti, bet nebūtinai įvyks; tačiau, kaip paaiškėjo, jis buvo gana pranašiškas, – sakė R.Blairas. – Neįtikėtina: šiandien jis vis dar toks pat šviežias, kaip ir tada.“

Šioje knygoje G.Orwellas pasakoja antiutopinę istoriją apie vyrą, kuris dirba Teisybės ministerijoje. Jo darbas – Registrų skyriuje perrašinėti istoriją, kad ji atitiktų vyriausybės poreikius ir šlovintų Didįjį brolį, stebintį ir valdantį visuomenę.

Naujajame miuzikle vaidina Olivia Wilde (Olivija Vaild), Tomas Sturridge'as (Tomas Steridžas) ir Reedas Birney (Ridas Birnis).

G.Orwellas vaizduoja visuomenę, kurioje viešpatauja iškraipyti ir nuolat keičiami faktai, o vyriausybė reikalauja visiško paklusnumo ir demonizuoja užsienio priešus. Pastaruoju metu šis romanas bei kitos antiutopinės istorijos vėl tapo itin populiarios. Pavyzdžiui, didelės sėkmės sulaukė pagal kanadiečių rašytojos Margaret Atwood (Margaret Atvud) knygą sukurtas televizijos „Hulu“ serialas „Tarnaitės pasakojimas“ (The Handmaid's Tale).

Nuo sausio vieno „1984-ųjų“ leidimo pardavimai išaugo 10 000 procentų, kai JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trumpo) patarėja Kellyanne Conway (Kelien Konvei) pareiškė, kad klaidingi šalies vadovo teiginiai apie inauguracijos žiūrovų skaičių buvo „alternatyvūs faktai“. Šią jos frazę iškart imta lyginti su J.Orwello sugalvotais terminais „naujakalbė“ ir „dvimintė“ bei vyriausybės manipuliacijomis, kurias G.Orwellas aprašė beveik prieš 70 metų.

G.Orwello sūnaus nuomone, jo tėvo pamokos nepavaldžios laikui. „Žmogus darė tai su savimi nuo to laiko, kai išlipo iš medžių, – sakė buvęs inžinierius R.Blairas. – Žmogus visą laiką bando apgauti kitą žmogų ir paimti viršų.“

Atrodo, kad Ericas Arthuras Blairas (Erikas Arturas Bleras), prisidengęs G.Orwello slapyvardžiu, nuspėjo valstybines masinio sekimo programas ir informacijos paieškas socialinio tinklo „Facebook“ ir vyriausybių paslaptis viešinančio tinklapio „WikiLeaks“ laikais. Visgi jo sūnus sakė pastebintis kas kelerius metus padidėjantį „1984-ųjų“ populiarumą – ir pasibaigus Šaltajam karui, ir į valdžią atėjus D.Trumpo administracijai.

„Bėgant dešimtmečiams, pasaulio įvykiai linkę sutapti su romane „1984-ieji“ aprašytais (dalykais), ir staiga visi atsibunda ir sako: „Dieve, tai truputį orveliška, ar ne?“ Ir tada daugelis iš jų bėga pirkti „1984-ųjų“, ir supranta, kad literatūra imituoja gyvenimą arba kad gyvenimas imituoja literatūrą“, – sakė R.Blairas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių