Rašytoja Z. Venditozzi: rašymas yra puiki dvasinė praktika

  • Teksto dydis:

„Nors ir kalbame skirtingomis kalbomis, svarbūs dalykai mūsų gyvenime ir jų išgyvenimo patirtys – kalbu apie meilę, mirtį, tapatumo paiešką ir panašiai – yra tie patys“, – sako škotė rašytoja Zoe Venditozzi, kuri rugsėjį ves kūrybinio rašymo paskaitas Kauno technologijos universiteto (KTU) naujųjų medijų kalbos studentams.

Pirmasis rašytojos romanas „Bet kur geriau nei čia“ (Sandstone Press, 2012) kritikų vertinamas už brandų ir savitą stilių, skaitytojų – už realistišką jaunos moters, ieškančios savo kelio, atvaizdavimą.

Pasak Z. Venditozzi, nors rašymas yra sudėtinga karjera, kūrybinio rašymo praktika praverčia kiekvienam.

„Rašydami mokomės geriau suprasti ir kitus, ir save. Gebėjimas geriau komunikuoti, būti empatiškam yra didelis privalumas kiekvienoje veikloje“, – sako rašytoja.

– Esate rašytoja ir kūrybinio rašymo dėstytoja. Kuri veikla jums artimesnė, kuri svarbesnė?

– Labai sudėtingas klausimas, nes abu dalykai susiję. Prieš tapdama rašytoja, dirbau anglų kalbos mokytoja, todėl manau, kad niekada neprarasiu noro mokyti ir padėti žmonėms tobulėti. Labai dažnai, mokydama kitus žmones kūrybinio rašymo, galvoju apie savo kūrybinius projektus, kitų mokymas man padeda tobulėti kaip rašytojai.

Žinoma, jausmas, kai parašau ką nors, kas man pačiai patinka, kaip ir galimybė kažką sukurti, yra labai geras.

– Ar iš tiesų įmanoma išmokti kūrybinio rašymo?

– Visada įmanoma kritiškai pažvelgti į savo rašymą ir stengtis tapti kuo geresniu rašytoju. Manau, kad kūrybinio rašymo mokytojų pagrindinė užduotis yra padėti rašytojams pažvelgti į savo darbą iš šalies, įvertinti jį platesniame, kitų kūrinių kontekste. Labai svarbu skaityti daug ir įvairios literatūros; geri kūrybinio rašymo kursai gali padėti praplėsti horizontus.

– Kodėl reikia mokytis kūrybinio rašymo – juk ne visi planuoja tapti rašytojais?

– Saviraiška, gebėjimas komunikuoti savo idėjas yra ypatingai svarbus, o kūrybinis rašymas – bet kokia jo forma – yra puikus būdas tą daryti. Be to, kūrybinis rašymas išmoko geriau suprasti vieniems kitus, o tai yra viena iš reikalingiausių savybių bet kuriame darbe: kad ir kuo užsiimtumėme, gebėjimas suprasti kitų žmonių elgesį, empatijos ir komunikacinių savybių ugdymas labai padeda ir gyvenime, ir profesinėje veikloje.

Asmeniniu lygmeniu, kūrybinis rašymas padeda geriau suprasti savo paties gyvenimą ir yra labai naudinga praktika dvasinei higienai palaikyti.

– KTU dėstysite kūrybinį rašymą angliškai žmonėms, kuriems anglų nėra gimtoji kalba. Su kokiais iššūkiais susiduriama tokiu atveju? Kokie galimi privalumai?

– Nors ir kalbame skirtingomis kalbomis, svarbūs dalykai mūsų gyvenime ir jų išgyvenimo patirtys – kalbu apie meilę, mirtį, tapatumo paiešką ir panašiai – yra tie patys. Turime bendrumų, kurie padeda mums suprasti vieniems kitus ir atveria kelią tyrinėti savo patirtis. Be to, nors ir bendravimas skirtingomis kalbomis yra savotiškas iššūkis, jis taip pat suteikia progą pagalvoti apie tai, kaip veikia mūsų gimtoji kalba. Ir, žinoma, linksmiausios situacijos atsitinka, kai kalbos ištekliai išsenka!


Šiame straipsnyje: rašymasknygosKTU

NAUJAUSI KOMENTARAI

knyga apie nuotykius medicinos istaigose

knyga  apie nuotykius medicinos istaigose portretas
iseleista bus 2017m

pritariu

pritariu portretas
nes rasau knyga apie nuotykius-gydymo istaigose
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių