Rašytoja: literatūriniai konkursai – būdas tapti pastebėtiems

  • Teksto dydis:

Pirmojo paauglių ir jaunimo literatūros konkurso Lietuvoje finalininkės Rebeka Una (su kūriniu „Atjunk“), Daina Opolskaitė (su „Eksperimentas gyventi“) ir konkurso nugalėtoja Akvilina Cicėnaitė (parašiusi „Niujorko respubliką“) – vis dar jaučia teigiamus gyvenimo pokyčius. Taip pat visos trys knygos buvo nominuotos „Metų knygos“ rinkimuose ir sėkmingai varžėsi su ilgamečių rašytojų kūriniais, o Rebekos Unos „Atjunk“ – pripažinta metų knyga paauglių knygos kategorijoje. Tuo metu tiems, kas dar svarsto, ar dalyvauti tradicija tampančiame konkurse, autorės pataria nedvejoti. Jau antrajam leidyklos „Alma littera“ organizuojamam paauglių ir jaunimo literatūros konkursui originalius rankraščius dar galima teikti iki šių metų birželio 1 d.

Šiandien ne tik pirmojo konkurso laimėtoja pajuto padažnėjusį dėmesį ir gyvenimo pokyčius: finalininkės R. Una ir D. Opolskaitė taip pat sulaukia visuomenės pripažinimo ir aktyviai dalyvauja kultūriniame šalies gyvenime. Autorės sutaria, kad tokie konkursai ne tik atveria naujas galimybes pradedantiesiems ar jau įgudusiems rašytojams, bet ir dovanoja Lietuvos paaugliams retą galimybę – skaityti ne užsienietišką, bet lietuvišką literatūrą paaugliams bei jaunimui. 

A.Cicėnaitė dar prieš konkursą spėjo išleisti kelias knygas, bet „Niujorko respublika“ išskirtinė ir jai ypatinga knyga: „Laimėjimas konkurse man buvo ekspertų ir skaitytojų įvertinimas, įkvepiantis toliau ieškoti bei užrašyti istorijas, kurios skaitytojams ir man būtų tokios artimos kaip „Niujorko respublika“. Visus dar dvejojančius dėl dalyvavimo konkurse galiu tik padrąsinti – jei nedalyvausite, niekada nesužinosite, kaip viskas galėjo baigtis.“

Geriausio šių metų romano paaugliams „Atjunk“ autorė R. Una, įvykdžiusi seną pažadą sau – išleisti pirmą knygą dar iki pensijos – prisipažino: „Rašymas man, visų pirma – begalinis džiaugsmas. Man patinka pats rašymo procesas, kuriuo mėgaujuosi nuo devynerių metų. Todėl jau kurį laiką siekiau, kad mano kūriniai būtų išspausdinti. Deja, šie procesai sudėtingi ir ilgai trunkantys. Tiesa tokia, kad literatūriniai konkursai yra vienas greičiausių ir efektyviausių būdų būti pastebėtiems ir pasidalinti savo kūriniu su plačia auditorija“.

35 metų rašytoja pridūrė, kad kiekvienas dalyvis gali skirtingai sureaguoti į konkurso sukeltą įtampą – vieniems tai suteiks daugiau įkvėpimo, o kitiems – ir smegenis užspausti gali. Tačiau autorė pastebi, kad naujiems, o ypač anksčiau niekur nepublikuotiems rašytojams tokie konkursai yra naudingi vien tuo, kad suteikia neįkainojamos patirties. Tam pritaria ir kita pirmojo paauglių ir jaunimo literatūros konkurso finalininkė D. Opolskaitė. 

„Dalyvavimas konkurse ir pirmos išleistos knygos sėkmė man ne tik padėjo geriau įvertinti savo kūrybą platesniame kontekste, bet palietė mano gyvenimo tiek kūrybinę, tiek profesinę, tiek asmeninę sritis. Per šiuos metus susikaupė tiek įspūdžių, kad, rodos, dar sunku įvertinti ir suvokti visą situaciją. Gal vasarą, kai viskas nurims, sugebėsiu į tai pažvelgti iš šalies analitiniu žvilgsniu?“ – patirtimi dalijosi D. Opolskaitė.

Romano „Eksperimentas gyventi“ autorė, jau penkiolika metų dirbdama mokykloje, sukaupė daug medžiagos apie paauglių gyvenimus: pradedant tuo, kokiose sudėtingose šeimose jie kartais gimsta bei auga ir baigiant tuo, į kokias painias situacijas gyvenime patenka patys. Pasak D. Opolskaitės, nepaisant to, jog ji jaučia adresatą ir rašymas šia tema jai teikia didelį malonumą – kūryba paauglių ir jaunuolių auditorijai yra išskirtinai įpareigojanti, todėl visuomet svarbu pateikti brandų, išbaigtą bei vertingą kūrinį.

Tuo metu R. Una, žvelgdama į ateitį, taip pat neketina atsitraukti nuo rašymo jaunimui: „Dauguma bijo rašyti paaugliams ir jaunimui, nes tvyro stereotipas, jog jie labiau linkę į užsienio literatūrą arba išvis neskaito. Aš su tuo nesutikčiau ir tikrai neketinu nustoti rašiusi šiai auditorijai, nes jaunuolių literatūra man daug gyvesnė ir idealesnė nei suaugusiųjų“.

Nors visų finalininkių rašymo pobūdis ir skyrėsi, bet jų patirtis, debiutavus konkurse, vienija bendras bruožas – neįtikėtinai šilti ir toliau rašyti skatinantys atsiliepimai. Knygos tiek sujaudino skaitytojus, kad įvairaus amžiaus gerbėjai siekė susitikti su autorėmis ir pasidalinti teigimais išgyvenimais. Rašytojos tai įvardijo kaip reikšmingiausią atlygį už jų pastangas kurti.

Sekti pirmojo konkurso finalininkių pramintu keliu ir teikti savo originalius rankraščius leidyklos „Alma Littera“ organizuojamame paauglių ir jaunimo literatūros konkurse kviečiama iki 2016 metų birželio 1 d. Konkursui kviečiama teikti prozos kūrinius, skirtus 10-17 metų skaitytojams.

Kaip ir pernai, trys geriausiais pripažinti kūriniai bus išleisti atskiromis knygomis, o pagrindinis konkurso prizas – 2900 Eur. Daugiau informacijos apie konkursą čia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių