Rasta šalčiausia, sausiausia, ramiausia vieta pasaulyje

Geriausios vietos observatorijai pasaulyje paieškos rezultatas - vieta, kuri, manoma, yra šalčiausia, sausiausia ir ramiausia pasaulyje.

Ieškodami idealios vietos dangaus stebėjimams, amerikiečių ir australų komandos nariai analizavo duomenis, gautus iš satelitų, antžeminių stočių, bei dėliojo klimato modelius studijoje, kurioje įvertinti daugybė astronomijai svarbių faktorių - debesuotumas, temperatūra, vandens garavimas, vėjo greičiai, atmosferos sūkuriai.

 Tyrėjai išskyrė vietą, žinomą kaip tiesiog gūbrys A, kuri yra 4,053 kilometro aukštyje Antarktidos plynaukštėje.

Studijoje surinkti duomenys rodo, kad ties gūbriu A vidutinė žiemos temperatūra siekia minus 70 laipsnių Celsijaus, o ore yra neįtikėtinai mažai vandens.

Vieta taip pat yra ypač rami - tai reiškia, jog yra labai mažai atmosferos sūkurių, kurie kitur kuria vaizdą, jog žvaigždės mirga.

„Ji tokia rami, kad joje beveik visiškai nėra vėjo“, - sako Willas Saundersas, dirbantis observatorijoje Australijoje.

Visi šie faktoriai kuria idealią aplinką observatorijai kurti.

„Vaizdai, gauti gūbryje A, turėtų būti bent tris kartus ryškesni, nei gaunami dabar geriausiose astronomų žinomose vietose, todėl, kad dangus ten yra toks tamsus ir sausas, jog kuklaus dydžio teleskopas būtų toks galingas kaip galingiausi teleskopai kitur Žemėje“, - teigė W. Saundersas.

Anot jo, gūbrys A būtų net geresnė vieta nei geriausios dabar egzistuojančios observatorijos kalnų viršūnėse Havajuose ir Čilėje.

Tyrėjai mano, kad teleskopu šioje vietoje būtų galima gauti beveik tokių pat gerų vaizdų, kokie gaunami kosmose esančiu „Hubble“.

Gūbrys A yra Australijai priskiriamoje Antarktidos teritorijoje.

Tyrimas paskelbtas leidinyje „Publications of the Astronomical Society“. 


Šiame straipsnyje: observatorijavieta

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių