Rankraščių, vertų išleidimo, daugiau nei galimybių juos išspausdinti

Lietuvos rašytojų sąjungos „Pirmosios knygos“ konkurso komisija džiaugiasi šiais metais galėdama suteikti galimybę pirmąją knygą išleisti net trims pradedančiosioms rašytojoms. „Kasmet sulaukiame daugiau vertų leidimo [poezijos] knygų, nei turime galimybių jas išleisti“, – apgailestauja poezijos rinkinių vertinimo komisijos narys poetas  Aidas Marčėnas.

Konkurso „Pirmoji knyga“ vertinimo komisijos narė ir Lietuvos rašytojų sąjungos leidyklos redaktorė Janina Riškutė LRT.lt portalui pasakojo, kad šiemet pirmą kartą atsiradus papildomam konkurso rėmėjui, komisija gali apdovanoti dar vieną rašytoją.

„Kasmet teikiame paraiškas ir iš Kultūros ministerijos gauname paramą vienai poezijos ir vienai prozos knygai išleisti. Šiemet pirmą kartą konkursą papildomai finansuoja SEB bankas, išreiškęs norą paremti jauno autoriaus kūrybą. Kadangi gauname daugiau ir stipresnių poezijos rankraščių, tarp laimėtojų atsirado dvi poezijos knygos“, – teigia pašnekovė. 

Konkurentai poezijos sekcijoje – kasmet stiprūs

Iš aštuoniolikos vertinimo komisijai pateiktų poezijos rinkinių bus išleistas Ramunės Brundzaitės eilėraščių rinkinys „Drugy, mano drauge“ ir Dovilės Kuzminskaitės eilėraščių rinktinė „Namas su paukščio ženklu“.

„Tiesą sakant, net nesijaučiu kažką nugalėjusi. Šį konkursą pergale baigėme ranka rankon su kita puikia autore Ramune Brundzaite. Mane tai labai džiugina“, – mintimis apie konkurso rezultatus dalinasi D. Kuzminskaitė.

Poetė R. Brundzaitė apie savo kūrybą papasakojo trumpam atsitraukusi nuo savo rankraščio. „Daug rašau miesto tematika. Pirmasis šio eilėraščių rinkinio tekstas yra dedikuotas mano draugei, kuri piešė knygos viršelį. Jame pavaizduoti du miestai: vienas jų – Vilnius, o kitas – tai Italijos miestas, kuriame gyvenau. Na, o visos kitos temos tokios, kaip ir visur: meilė, mirtis, įvairūs išgyvenimai“, – LRT.lt sako R. Brundzaitė.

Poezijos rinkinių vertinimo komisijos narys poetas Aidas Marčėnas pastebi, kad konkurentai kiekvienais metais būna stiprūs. „Kasmet sulaukiame daugiau vertų leidimo knygų, nei turime  galimybių jas išleisti“, – apgailestauja A. Marčėnas.

Prozos rankraščio laurai – be konkurencijos

Prozos kūrinių vertinimo komisijos pirmininkas rašytojas Benediktas Januševičius teigia, kad tarp keturiolikos prozos autorių didelio konkurso nebuvo. „Laureatę išrinkome vieningai. Nebuvo kito rankraščio, kurį būtume siūlę išleisti. Kitiems autoriams reikėtų pasispausti, subręsti, išmesti balastą.“

Trečiosios „Pirmosios knygos“ konkurso nugalėtojos apysakos „Pasakojimas apie vieną miestą“ autorė Kristina Tamulevičiūtė sako, kad šie metai jai – ypatingi, nes neseniai sukūrusi šeimą jauna autorė tapo Lietuvos literatūros vertėjų sąjungos nare-kandidate, ruošiasi ginti magistro darbą, taip pat įsidarbino Helsinkio Žmogaus teisių komitete.

„Dabar vis dar pratinuosi prie minties, kad šiais metais gims pirmoji rašalu kvepianti knyga, už kurią būsiu atsakinga kaip autorė – jau nebe kaip skaitytoja“, – džiaugiasi K. Tamulevičiūtė.

Idėja knygai gimė bendraujant su bosnių romanistu Dževadu Karahasanu, kurį būsimos knygos autorė laiko ne tik idealu, bet ir mokytoju.

„Prozoje svarbi kiekviena smulkmena. Kiekviena dulkelė gali pakreipti pasakojimą kita kryptimi. Todėl kuriant veikėją neišvengiamai svarbu įsidėmėti, kuria ranka galimas jo prototipas laiko kavos puodelį, kokią kavą geria – juodą ar su pienu, kiek šaukštelių cukraus įsideda, ir ar išmaišo. Mano knyga – tai Sarajeve surinktų (pa)stebėjimų rinkinys“, – pasakoja pašnekovė.

Norėtų, kad pirmųjų knygų būtų leidžiama daugiau

Konkurso komisijos narė ir Lietuvos rašytojų sąjungos leidyklos redaktorė J. Riškutė įsitikinusi, kad poezijos tradicija Lietuvoje yra stipresnė. „Rasti savo stilių ir kalbėjimo būdą, įdomiai pasakoti jaunajai Lietuvos prozai nėra lengva“, – teigia ji.

Redaktorė taip pat pastebi, kad pirmųjų knygų galėtų pasirodyti daugiau, jei būtų lanksčiau skirstomas finansavimas. „Šiuo metu Kultūros ministerija suteikia galimybę išleisti vieną poezijos ir vieną prozos knygą. Tačiau gal tų pirmųjų knygų ateityje galėtų atsirasti daugiau“, – svarsto ji.

Tuo metu rašytojas B. Januševičius skatina Lietuvos rašytojų sąjungos leidyklą stengtis patraukti  į save dėmesį kaip į solidžiausią knygų leidybos vietą. O jauniems autoriams linki dar labiau pasitempti.

„Yra buvę metų, kad rašytojai pateikia rankraščius ir nebesuka galvos. O vėliau – reikalauja komentarų, įsižeidžia. Palinkėčiau dalyviams savo pyktį nukreipti į kūrybą ir viskas tada bus gerai“, – tikina LRT.lt pašnekovas.

Lietuvos rašytojų sąjungos „Pirmosios knygos“ konkursas šiemet surengtas 19-ąjį kartą.


Šiame straipsnyje: knygosliteratūraleidimai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių