R. Tumino spektaklį Graikijoje žiūrės net 14 tūkst. žiūrovų

  • Teksto dydis:

„Ar žmogus gali būti panašus į Dievą?“, „Ar jis turi Dieviškąją kibirkštėlę, kad jis galėtų spręsti pats?“, „Ar jam skirta suvokti ir pažinti  savo gyvenimą, o pažinus pripažinti save kaltu?“, – atsakymų į šiuos klausimus kviečia ieškoti režisierius Rimas Tuminas.

Jis rengiasi įspūdingai Sofoklio „Edipo karaliaus“ premjerai Graikijoje.

Režisierius Rimas Tuminas jau ne pirmą kartą  imasi „Edipo karaliaus“, parašyto prieš pora tūkstančių metų, ir vėl bando ieškoti atsakymų į jame slypinčius klausimus. „Mūsų tėvų karta galėjo pripažinti, išgyventi kaltę, o gal ir nubaust save. Kas šiandien taip gali pasielgti? Šiandien to niekas net nežada daryti. Dabar niekas nekaltas. Apie jokį garbės kodeksą ir orumą niekas negalvoja. Čia pagrindinė Edipo mintis, pagrindinis smūgis“, – sako R. Tuminas.

Garsus Lietuvos režisierius „Edipą karalių“ stato su Graikijos Nacionaliniu ir Rusijos J. Vachtangovo teatrais. Be Rimo Tumino prie šio pastatymo dirba dar keturi lietuviai, ištikimi jo bendražygiai: scenografas Adomas Jacovskis, kompozitorius Faustas Latėnas, Gabrielė Tuminaitė, kuri dirbs su Graikijos Nacionalinio teatro choristais, ir choreografė Andželika Cholina.

Pasak režisieriaus, Edipo istorija šį kartą bus kitokia nei toji, kurią jis statė 1998 m. Vilniuje (LNDT): teatrališkesnė, garsesnė, išgryninta, atviresnė. Savaitę iki premjeros Rimas Tuminas su J. Vachtangovo teatro aktoriais ir Graikijos Nacionalinio (Ethniko Theatro) teatro aktoriais repetuos Atėnuose. Graikams režisierius patikėjo choristų partiją. „Visuomet ginčijamės, ar choras yra patariamasis balsas, ar jis liudytojas, ar raudotojas, ar patarėjas. Kas tai yra? Niekas nežino. Tai – nuolatinis ieškojimas“.

„Edipas karalius“ – tai garsiausia antikinė graikų tragedija, kuri pirmą kartą buvo pastatyta 425 m. pr. Kr., per Peloponeso karą, žymintį Graikijos aukso amžiaus pabaigą. „Edipas karalius“ – tragedija apie žmogų, kuris išdrįso ignoruoti  likimą, lėmusį užmušti tėvą ir vesti motiną. Visos žmogaus pastangos apgauti likimą yra beprasmės prieš jo galybę. Sofoklis teigia, jog žmogus yra atsakingas už savo veiksmus, tad ir Edipą vaizduoja ne bejėgį, o pasitikintį savimi.

Epidauro amfiteatras, kuriame jau kitą savaitę įvyks premjera, yra vienas geriausiai išsilaikiusių antikinių teatrų Graikijoje ir talpina apie 14 tūkstančių  žiūrovų. Į šį prestižiškiausią vasaros renginį – Atėnų ir Epidauro festivalį – suvažiuoja režisieriai, teatro trupės iš įvairių Europos šalių. „Edipo  karaliaus“ premjera antikiniame Epidauro teatre po atviru dangumi įvyks 2016 m. liepos 29–30 d., o rugsėjo mėnesį „Edipas karalius“ bus rodomas Atėnuose, senoviniame Irodeio teatre šalia Akropolio.  



NAUJAUSI KOMENTARAI

Šaunuolis Tuminas

Šaunuolis Tuminas portretas
Jis žmogus iš didžiosios raidės ir dar talentingas menininkas.Didžiuojuosi kad jis lietuvis.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių