Pulkininkui J. Vitkui-Kazimieraičiui atminti – filmas „Nepaprasta auka“

„Juozas Vitkus-Kazimieraitis buvo vienas aukščiausio rango Lietuvos kariuomenės karininkų, kuris 1944 m. ne tik kūrė viso pasipriešinimo strategiją, planus, bet ir pasitraukė į mišką bei partizanavo. Ant vienos rankos pirštų gali suskaičiuoti tikrus karininkus, kurie tuo metu, kai esminė kova už Lietuvos laisvę persikėlė į miškus, paliko šeimą ir tapo partizanais“, – sako istorinio filmo „Nepaprasta auka“ apie pulkininką J. Vitkų-Kazimieraitį autorė Agnė Zalanskaitė.

A. Zalanskaitė pasakoja, kad 5-ajame dešimtmetyje J. Vitkus-Kazimieraitis gavo papulkininkio laipsnį ir turėjo apsivilkti sovietų uniformą.

„Jis turėjo išsižadėti savo idealų, apsivilkti uniformą su raudonais antsiuvais. Tai buvo kompromisas su savo sąžine, kai tu žinai, ką darysi. Kai 1941 m. ešalonas traukėsi į Rytus, J. Vitkus-Kazimieraitis su draugu iššoko iš traukinio Vilniaus krašte, pasislėpė lėktuvų antpuolių metu ir grįžo į Vilnių. Vėliau Kaune prisijungė prie pasipriešinimo bangos“, – pasakoja dokumentinio filmo autorė.

Pasak pašnekovės, kuriant istorinį filmą J. Vitkaus-Kazimieraičio laiškai tapo neįkainojamu šaltiniu atskleidžiant pulkininko asmenybę.

Plačiau – įraše.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių