Pristatomas interaktyvus muzikinis filmas „Knygnešio kelias“

  • Teksto dydis:

Penktadienį sukanka 172-eji metai, kai gimė vienas žymiausių Lietuvos knygnešių Jurgis Bielinis. Jo gimimo dieną minima ir Knygnešio diena.

XIX amžiaus antrojoje pusėje carinei valdžiai uždraudus spaudą lietuviškais rašmenimis, Jurgis Bielinis kartu su kitais knygnešiais keturis dešimtmečius slapta per sieną gabeno Mažojoje Lietuvoje spausdintas knygas ir laikraščius.

Kai kurių Vakarų istorikų nuomone, knygnešių veikla buvo vienas svarbiausių veiksnių, sudariusių sąlygas Lietuvos nepriklausomybei prieš šimtą metų.

Knygnešystę 2004-ais metais UNESCO įtraukė į paveldo sąrašą.

Šią dieną įvairūs renginiai vyksta ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. Londone bus pristatomos pastaruoju metu Jungtinėje Karalystėje išleistos Lietuvos autorių knygos.

Taip pat šią dieną pristatomas interaktyvus trumpametražis muzikinis filmas „Knygnešio kelias“, kurio muzikinio takelio autorius – „G&G Sindikatas“. Filmo kūrėjai kviečia patirti dvi istorijas ir filmą valdyti patiems, pasirenkant, kurią istoriją stebėti. Nuo šiandien filmą galima išbandyti interneto svetainėje knygnešiokelias.lt.

Šis trumpametražis filmas unikalus tuo, jog žiūrovas yra ne pasyvus stebėtojas, o atvirkščiai – aktyvus dalyvis. Jis renkasi, kurią siužetinę liniją stebėti – slapčia knygas gabenančio knygnešio ar jį pagauti siekiančio žandaro. Tik aktyvus žiūrovo įsitraukimas leidžia pastebėti visas paslėptas užuominas ir pilnai suprasti istoriją.

„Interaktyvus sprendimas tapo mūsų projekto ašimi. Jis atnešė daugybę papildomų iššūkių, tačiau pelnė ir ypatingą žiūrovų susidomėjimą išankstinės peržiūros metu Vilniaus knygų mugėje. Šiuo atveju interaktyvumas leidžia patiems žiūrovams nuspręsti, kokią istoriją jie pamatys, įtraukia ir nepaleidžia iki pabaigos. Interaktyvumas lietuviškuose filmuose ir videoklipuose naudojamas dar labai retai, tad labai džiaugiamės pozityviomis žiūrovų reakcijomis į neįprastą filmo formatą“, – teigė trumpametražio filmo režisierius Airidas Janušauskas.

Filme žiūrovai gali išgirsti vieną populiariausių „G&G Sindikato“ dainų „Laikas keistis“, kuri įrodo, jog istorija ir hiphopo muzika gali puikiai derėti, o šios grupės tekstais keliamos problemos buvo aktualios ir daugiau nei prieš šimtą metų. Pagrindinius vaidmenis filme atlieka Lietuvos nacionalinio dramos teatro ir Rusų dramos teatro aktorius Vidmantas Fijalkauskas bei auksiniu scenos kryžiumi už vaidmenis spektakliuose apdovanotas Tomas Rinkūnas.

Projektą inicijavo Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešoji biblioteka, kūrė Video agentūra TURBO, projektą dalinai finansavo Lietuvos kultūros taryba.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Viktorija

Viktorija portretas
Labai įdomus darbas!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių