Prieš rudens koncertą prisimins pavasarinį džiazą

Septintus metus "Kaunas Jazz" festivalis skamba ne tik pavasarį, bet ir rudenį. Šį kartą visi koncertai sutilps į vieną dieną. Be to, melomanai bus sotinami ne vien muzika.

Pirmoje dalyje - filmas

Anksčiau rudens festivalio akordas tęsdavosi kelias dienas. Šiemet Vėlinėmis pažymėtas savaitgalis liks laisvas, nes visi džiazo renginiai vyks penktadienį.
"Visus koncertus sukėlėme į vieną dieną, koncertų beveik tiek pat, kaip pernai, tik nebėra nemokamo koncerto bažnyčioje", - komentavo festivalio meno vadovė Indrė Jučaitė.

Pasak jos, grėsmė, kad rudeninių džiazo koncertų dėl sunkmečio bus apskritai atsisakyta, nebuvo iškilusi, nes renginį ir toliau remia ilgamečiai mecenatai. Tiesa, sunkmetis įtakos turi. Antai grupė iš JAV "Yellowjackets" sumažino honoraro dydį. Festivalio organizatoriai savo ruožtu teigia iki 40 proc. sumažinę bilietų kainas, rengė pigesnių bilietų akcijas.

"Yellowjackets" pasirodys per pagrindinį koncertą VDU koncertų salėje. Prieš tai bus parodytas režisieriaus Ryčio Zemkausko dokumentinis filmas apie pavasarį vykusį "Kaunas Jazz" festivalį.

"Šiais metais filmas nebuvo pristatytas birželio mėnesį, kaip anksčiau. Vasarą daugelis išvažiuoja ilsėtis. Todėl šiemet nuspręsta filmą parodyti per rudens festivalį", - paaiškino I.Jučaitė.

"Gal septintą, o gal jau aštuntą?" Dokumentinių filmų apie festivalį "Kaunas Jazz" režisierius Rytis Zemkauskas pats nebesuskaičiuoja, kelintą sykį imasi misijos ekrane atspindėti festivalio šurmulį.

Dokumentiniai filmai laikomi geriausiais suvenyrais, primenančiais įspūdingiausias festivalio akimirkas ir leidžiantys išgirsti pačių atlikėjų mintis.

Šį pavasarį kameros užfiksavo daugybę intriguojančių vaizdų: spontanišką brazilų dainininko Joao Bosco mini koncertą trims žiūrovams Kauno rotušėje, ryškiausios festivalio žvaigždės Paquito D'Rivera netikėtą pasirodymą grupės "Nosso Trio" koncerte.
Filmo pavadinime "Kaunas Jazz 2009 relax" angliškas žodis "relax" reiškia poilsį, atsipalaidavimą. Per 44-ias filmo minutes vyrauja būtent lengvumo nuotaika.
"Tikime, kad laikas, praleistas su šiuo filmu, džiazo gerbėjams tikrai neprailgs", - tikina festivalio organizatoriai.

Kaune - antrą kartą

"Kaunas Jazz" gerbėjai senbuviai su pagrindinio koncerto atlikėjais, grupe "Yellowjackets", jau pažįstami. Šie amerikiečių muzikantai Kaune viešėjo prieš 10 metų.
"Lietuvoje tokio kalibro muzikantų koncertai tada dar buvo retenybė. Kad numalšintų džiazo išsiilgusios publikos troškulį, tąsyk amerikiečiai Kaune surengė du koncertus iš eilės", - priminė organizatoriai.

Susibūręs kaip garsaus gitaristo Robbeno Fordo bendražygių kolektyvas, "Yellowjackets" pirmąjį albumą išleido 1981 m. Nuo to laiko grupė nepailsdama laužo ir plečia džiazo ribas, eksperimentais nuolat primena, kad iš jų galima tikėtis bet ko.
Grupės nariai: klavišininkas Russellas Ferrante, bosininkas Jimmy Haslipas, 1990-aisiais prie grupės prisijungęs saksofonininkas Bobas Mintzeris, nuo šio dešimtmečio pradžios su kolektyvu grojantis būgnininkas Marcusas Bayloras minimi kaip vieni talentingiausių savo srities pasaulio muzikantų, dėl kurių pagalbos pešasi dešimtys įžymybių.

Muzikantų pastangos buvo įvertintos dviem "Grammy" apdovanojimų nominacijomis. Į nostalgiją nerti neketinantys muzikantai kone kasmet nustebina naujomis idėjomis ir kūriniais, tad "Kaunas Jazz" publika gali tikėtis staigmenų.

Vokiečiai, linksminantys anglus

Jau įprasta, kad iš VDU koncertų salės džiazo mylėtojai traukia į muzikos klubą "Combo", kur tikisi pabendrauti su draugais ir pažįstamais, kuriuos sutinka būtent per "Kaunas Jazz" festivalius. Klube iš atlikėjų tikimasi ne tik ausims malonaus skambesio, bet ir driokstelėjimo, kuri priverstų juos šokti.

Šį kartą, kaip žadama, originalų džiazo, fank ir soul kokteilį pasiūlys vokiečiai muzikantai, užkariavę Londono džiazo klubus. Grupės "RB Funkestra" priešakyje stovi bosininkas ir kompozitorius Stefanas Redtenbacheris, subūręs įvairių tautų muzikantų kolektyvą. Vokietijoje, Austrijoje, Didžiojoje Britanijoje džiazo festivalių pažibomis tapusiam kvintetui yra tekę pakilti į vieną prestižiškiausių Europos scenų legendiniame Londono Ronnie Scotto klube.

Šiuo metu naują albumą "The Cooker" kuriantys muzikantai pasiryžę į smulkius gabalėlius sudaužyti visus stereotipus apie vokišką griežtumą ir santūrumą. Festivalio organizatoriai tikina, kad koncertuose jie sukuria tikrą gyvenimo džiaugsmu pulsuojančią šventę. Grupės pavadinimas festivalio afišoje tarsi primena: bent trumpam pamiršti rūpesčius, ypač šiais laikais, tikrai nepakenks niekam.

Tai dar ne paskutinis šiemetinio "Kaunas Jazz" koncertas. Tradiciškai metų koncertas gruodžio pradžioje vyks Vilniuje. Į sostinę atvyks "Kaunas Jazz" žvaigždė - Brazilijos džiazo karaliene tituluojama Leny Andrade su grupe Banda Sambop, kuri pernai pavasarį buvo išrinkta festivalio publikos numylėtine.

Festivalio "Kaunas Jazz" koncertai penktadienį, spalio 30 d.

17.00 val. - Istorinėje Prezidentūroje Kaune (Vilniaus g. 33)
D.Pulauskas & V.Ramoška duo (Lietuva)
(įėjimas su kvietimais)
19.00 val. - VDU koncertų salėje (S.Daukanto g. 28)
filmo "Kaunas Jazz 2009 relax" pristatymas;
"Yellowjackets" (JAV).
22.00 val. - muzikos klubas "Combo" (Raudondvario pl. 107)
"RB Funkestra" (Didžioji Britanija)


Šiame straipsnyje: Kaunas Jazz

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių