Prasideda Bistrampolio festivalis – teatro, muzikos ir istorijos šventė

  • Teksto dydis:

Šiandien Bistrampolio muziejaus atidarymu prasidės XIV-asis Bistrampolio dvaro festivalis.

Šiemet jame muzikinę programą papildys įdomi ir neįprasta teatrinė programa, o tarp klasikinės muzikos koncertų įsilies Vytauto V. Landsbergio, Nedos Malūnavičiūtės, Vlado Bagdono bei Ispanijos ir Norvegijos atlikėjų kūryba.

„Atvežame į Panevėžį spektaklius, kurių žiūrovai pamatys pasaulį kitu kampu nei įpratę. Tai – stiprūs, įdomūs darbai, manome, ir svarbus įvykis miesto kultūriniam gyvenimui“, – sakė festivalio organizatorius, dvaro vadovas kunigas Rimantas Gudelis.

Visų pirma toks pristatymas tinka scenaristo bei aktoriaus Ivano Kutyrkino ir režisierės Olgos Zarubinos spektakliui „Žilvinas. Sapnai apie Lietuvą“, sulaukusiam didžiulio susidomėjimo po premjeros Sankt Peterburge vasario pabaigoje. Jo autorius – Vilniuje gimusio ir užaugusio kultūros veikėjo Viačeslavo Kutyrkino sūnus Ivanas – daug laiko praleidžia Lietuvoje, tad natūraliai pasirinko lietuviškus Eglės žalčių karalienės ir kunigaikščio Gedimino sapno mitus savo kūriniui. Tačiau „Žilvino“ pastatymo ėmusis O. Zarubina nėrė į jai naują lietuvišką pasaulį, kuriame pagonybė dera su krikščionybe, kurio apeigos ir papročiai kitokie, unikalūs. „Režisierei buvo svarbios įvairiausios detalės – nuo vestuvinių liaudies dainų iki Gedimino laikų vėliavos ir herbo. Todėl spektaklis gavosi lietuviams labai artimas, pažįstamas, o tuo pat metu šiek tiek neįprastas: jame į viską žvelgiama naujai, ne per Eglės, o per Žilvino prizmę“, – pasakojo režisierę konsultavusi amatininkų klubo „Dvaro meistrai“ narė Elena Aleksejeva.

Originalia animacija papildytas Sankt Peterburgo meno laboratorijos „KinoTeArt“ „Žilvinas. Sapnai apie Lietuvą“ Bistrampolyje bus rodomas sekmadienį, gegužės 22 d. O šį šeštadienį dvaro scenoje – taip pat teatrinis pasirodymas: režisieriaus ir aktoriaus Mariaus Meilūno „Krytis“. Veržliu ir maištingu vadinamas jauno kūrėjo spektaklis pastatytas su džiazo grupe „N-Atomic Trio“.

Vėliau, pradedant gegužės 29 d. vyksiančiu kolumbietiškos Kumbia muzikos koncertu (atlieka grupė „Parranda Polar“), didžiąją dalį vasaros sekmadienių Bistrampolis panevėžiečius ir dvaro svečius kvies į įvairius muzikinius pasirodymus. Birželio 5 d. „Vintažines dainas“ atliks Neda Malūnavičiūtė su „4TANGO“, liepos 3 d. skambės klasikinis vargonų gaudesys, liepos 10 d. smuikininkas Zbignevas Levickis susikaus su gitaristu Aurelijumi Globiu „Smuiko ir gitaros amžių dvikovoje“. Liepos mėnesį autorinėmis dainomis užbaigs Vladas Bagdonas, o rugpjūčio 21 d. festivalis sugrįš su „Tango Šiaurės pašvaistėje“ – norvegų Julie ir Andreas Roksethų arfos ir bandonijos duetu.

Paskutinį rugpjūčio sekmadienį atmosferą kaitins flamenko muzikos ir šokio projektas „Emocijos“, o du rugsėjo sekmadienius – 4 ir 18 dieną – žiūrovus pakvies mylimi Lietuvos atlikėjai: Vytautas V. Landsbergis su „Gera, kaip man gera“ ir Evelina Sašenko su Liudu Mikalausku bei Šv. Kristoforo orkestru.

Šiemet Bistrampolio festivalis pirmą kartą tęsis ir spalį. Bus parodyti du istoriniai spektakliai: minimalistinis, bet itin jautrus Eglės Špokaitės pasirodymas Lino Marijaus Zaikausko režisuotoje „Černobylio maldoje“ (spalio 1 d.) ir poezijos gerbėjams aktuali vyskupo Antano Baranausko biografija Vlado Baranausko monospektaklyje „Akių sunka“ (spalio 15 d.). O spalio 8 d. daugiausia Lietuvos kompozitorių dainas, komentuojamas muzikologo Viktoro Gerulaičio, atliks Virgilijus Noreika.

„Bistrampolio dvaro festivalis apima daug istorinių ir kultūrinių jungčių. Šiais metais turime Rusijos kūrėjų spektaklį pagal lietuviškus mitus. Birželio 12 d. pristatysime tremtinio ir vieno aktyviausių Sibiro lietuvių kapų tvarkytojo Sauliaus Sidaro knygą „Vis tolstantis horizontas“ renginyje, į kurį susirinks tremtiniai ir politiniai kaliniai. O atidaryme dalyvaus Lenkijos režisierius ir dvaro pirmtakų Bistramų palikuonis iš Lenkijos Tadeušas Bistramas“, – apibendrino R. Gudelis.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių