Prancūzijos literatūros premija – už romaną, mirtinai gąsdinantį tėvus

  • Teksto dydis:

Maroke gimusi Leila Slimani ketvirtadienį pelnė garbingiausią Prancūzijos literatūros apdovanojimą – Goncourt'ų (Gonkūrų) premiją, kuri jai buvo paskirta už romaną, „mirtinai išgąsdinantį tėvus“.

Romano „Saldi daina“ (Chanson douce) siužetas pagrįstas tikra auklės iš Dominikos Respublikos istorija. Ji 2012 metais Niujorke nužudė du vaikus, kuriuos prižiūrėjo, ir netrukus turi stoti prieš teismą.

Knyga, kuri prasideda žodžiais „kūdikis negyvas“, jau yra tapusi bestseleriu Prancūzijoje.

35-erių metų L. Slimani, kuri ir pati yra motina, sakė, jog ją sužavėjo „idėja mokėti kam nors, kad tas žmogus už tave mylėtų tavo vaikus“.

„Tai veda prie labai dviprasmiškų santykių. Mes visuomet bijome, kad jie pavogs mūsų vietą mūsų vaikų širdyse“, – pridūrė rašytoja, kuri buvo sukėlusi sąmyšį savo pirmąja knyga apie nimfomanę.

Ši buvusi žurnalistė yra tik septinta moteris, laimėjusi Goncourt'ų premiją per visą jos 112 metų istoriją.

Reporterių apsupta prie Paryžiaus restorano, kur buvo paskelbta, kam įteikiama premija, ji sakė: „Sunku kalbėti apie literatūrą per šią beprotystę.“

Vėliau L. Slimani, kuri buvo laikoma favorite, AFP sakė: „Praėjusią naktį gerai miegojau.“ Ji savo premiją dedikavo „tėvams, ypač – savo tėvui, kuris mirė prieš dešimt metų“.

Nors pinigais L. Slimani gauna tik 10 eurų, Goncourt'ų premija beveik garantuoja jai didesnį jos knygos pardavimą, iki 450 tūkst. egzempliorių ar net daugiau, ir iškart paverčia ją vienu pagrindinių metų bestselerių.

Atskira Renaudot (Renodo) premija, dažnai laikoma tarsi paguodos prizu, už romaną „Babilonas“ (Babylone) atiteko Yasminai Rezai (Jasminai Rezai), labiausiai garsėjančiai pjese „Menas“ (Art).

„Babilonas“ taip pat yra tam tikras nusikaltimų romanas.Jame pasakojama apie kviestinių pietų ginčą dėl vištų aptvare ir fatališkas jo pasekmes.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių