Praeities tyrinėtoja J.Statkutė de Rosales Klaipėdoje pristatys savo knygą

  • Teksto dydis:

Pirmadienį 15 val. Klaipėdos apskrities viešosios I.Simonaitytės bibliotekos renginių salėje vyks Jūratės Statkutės de Rosales knygos „Europos šaknys ir mes, lietuviai“ antrosios dalies pristatymas ir dokumentinio filmo „Jūratė Statkutė de Rosales. Pasišventusi senajai protėvių istorijai ir Lietuvai“ premjera.

Renginyje dalyvaus knygos autorė, akademikas, tautotyrininkas prof. Romualdas Grigas; akademikas, archeologas prof. Vladas Žulkus, „Versmės“ leidyklos vadovas Petras Jonušas ir Lietuvos televizijos operatorius Stasys Petkus.

2011-aisiais „Versmės“ leidyklos išleista knyga „Europos šaknys ir mes, lietuviai“ baigėsi šeštuoju skyriumi. Tai, kas iš pradžių Lietuvoje daugelio buvo sutikta su nuostaba – „To negali būti!“ – per dvejus metus įgijo pripažinimą.

„Europos šaknys ir mes, lietuviai“ – tai daugelį metų knygos autorės J.Statkutės de Rosales ir kitų tyrinėtojų rinktos medžiagos apibendrinimas apie indoeuropietiškas Vakarų Europos ištakas, apie seniausią ir didžiausią Europos valstybę, apie dabar baltais vadinamų tautų tėvynės reikšmę, apie proistore ir net paraistorija vadinamą praeitį prieš Lietuvos krikštą.

Ką ras skaitytojai knygoje ir pamatys filmo premjeroje? Antrojoje knygos dalyje autorė aprašo laikotarpį nuo baltų pajudėjimo iš baltiškų žemių pietų link pirmaisiais mūsų eros amžiais iki Romos paėmimo 410 m. „Pamenu, pati ilgai vadinamųjų barbarų grobikiškus žygius į dabartinę Turkiją III a. priskyriau germanų grupėms. Dabar galiu įrodyti, kad tuos žygius rengdavo baltai, kiekvieną kartą, kai tik romėnai nesilaikydavo su gudų vadovais sudarytų sutarčių“, – rašo knygos autorė.

Dokumentiniame filme pasakojama apie drąsią tyrinėtoją, išdrįsusią nuplėšti apgavysčių šydą nuo seniai palaidotos ir pamirštos baltų proistorės ir savo darbais įrodyti, kad esame sena didi tauta, o baltų gentys kadaise esmingai kūrė Europos istoriją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių