Pradedama į „Oskarą“ pretenduosiančių lietuviškų filmų atranka

  • Teksto dydis:

Lietuvoje pradedama atranka filmų, kurie pretenduos į JAV Kino meno ir mokslo akademijos „Oskaro“ apdovanojimą.

Kaip trečiadienį pranešė Lietuvos kino centras, patvirtintas lietuviškasis „Oskaro“ komitetas, kuriam iki rugsėjo 4 dienos kviečiama pateikti filmus, sieksiančius tapti oficialiu Lietuvos pretendentu į „Oskarą“ geriausio filmo užsienio kalba kategorijoje.

Atrankai gali būti pateikti visų žanrų, ne trumpesni kaip 40 minučių filmai, atitinkantys pagrindinius kriterijus: platinimas Lietuvoje pirmą kartą vyko ne anksčiau 2013 metų spalio 1 dienos ir ne vėliau 2014 metų rugsėjo 30 dienos, viešai buvo rodyti kino teatre mažiausiai 7 dienas iš eilės komerciniais pagrindais – į juos parduodami bilietai, buvo reklamuoti rinkai įprastomis priemonėmis, didžioji dalis dialogų yra ne anglų kalba, filmai nebuvo rodyti JAV, o didžioji dalis kūrybinių procesų buvo kontroliuoti lietuvių autorių.

Filmai turi atitikti ir kitus JAV Kino meno ir mokslo akademijos keliamus specifinius reikalavimus – filmo formato ir kitus, su kuriais išsamiau galima susipažinti oficialiame „Oskarų“ puslapyje. Filmą atrankai gali pateikti tik filmą prodiusavusi studija, įvardinta filmo titruose ir turinti autorines (copyright) teises.

Filmus gali teikti ir studijos, kurių filmai bus pradėti rodyti po rugsėjo 5 dienos, bet ne vėliau kaip šių metų rugsėjo 30 dieną.

Komitetas filmą, pretenduosiantį varžytis dėl „Oskaro“ geriausio filmo užsienio kalba kategorijoje, planuoja paskelbti iki rugsėjo 20 dienos.

Atrankos komitetui pirmininkaus Europos kino akademijos narys, JAV režisierių gildijos apdovanojimo laureatas, kino režisierius ir prodiuseris Arūnas Matelis. Komiteto nariais yra Lietuvos kino, televizijos ir teatro aktorius Juozas Budraitis, Europos kino akademijos narė, kinotyrininkė Gražina Arlickaitė, Europos kino akademijos narys, kino operatorius Rimvydas Leipus, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, kino režisierius ir operatorius Kornelijus Matuzevičius, kino scenaristas, eseistas Pranas Morkus, kino kritikas, laikraščio „7 meno dienos“ ir žurnalo „Kinas“ vyriausiasis redaktorius Linas Vildžiūnas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių