„Poezijos pavasario“ laureatas – T. Venclova

  • Teksto dydis:

53-iojo Tarptautinio poezijos festivalio „Poezijos pavasaris“ premija bus įteikta poetui, publicistui, vertėjui, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatui Tomui Venclovai.

Kaip informavo Lietuvos rašytojų sąjunga, premija garsiam lietuvių išeivijos rašytojui skirta už eilėraščių ir vertimų rinkinį „Eumenidžių giraitė“.

3 tūkst. eurų siekiančios Maironio premijos prizininką renka komisija, kurią sudaro penkių paskutinių „Poezijos pavasarių“ laureatai. Šiemet tai buvo poetai Eugenijus Ališanka, Tautvyda Marcinkevičiūtė, Kęstutis Navakas, Vladas Braziūnas ir Ramutė Skučaitė.

Rašytojų sąjunga šiam apdovanojimui šiemet siūlė penkis autorius, per praėjusius kalendorinius metus išleidusius įsimintiniausius ir ryškiausius eilėraščių rinkinius: Dainių Dirgėlą („Re: plikos / Stebėto jo užrašai“), Dainių Gintalą („Adatos“), Stasį Eidrigevičių („Giedanti gaidžio galva“), Giedrę Kazlauskaitę („Singerstraum“) ir T. Venclovą.

T. Venclovos „Eumenidžių giraitė“ anksčiau įtraukta į Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto mokslininkų renkamą „2016-ųjų kūrybiškiausių knygų dvyliktuką“.

Kauno miesto savivaldybės įsteigta premija bus įteikta „Poezijos pavasario“ festivalio, kuris vyks gegužės 14-28 dienomis, metu.

1937 metais gimęs literatūros mokslininkas, aktyvus visuomenės kritikas T. Venclova 1977-aisiais emigravo į Jungtines Amerikos Valstijas, 1985 metais Jeilio universitete gavo daktaro laipsnį, vėliau ėmė dirbti šiame universitete. Gyvendamas emigracijoje leido poeziją, literatūros vertimus iš rusų, anglų, lenkų kalbų. 2000-aisiais Lietuvoje jis gavo Nacionalinę kultūros ir meno premiją, 2013 jam suteiktas Vilniaus garbės piliečio vardas. Poetas artimai bendravo su Nobelio literatūros premijos laureatais, iš tuometinės Sovietų sąjungos emigravusiais Česlovu Milošu, Josifu Brodskiu, kurie veikė ir jo mąstymą bei kūrybą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių