Po rekonstrukcijos atidarytas V. Kudirkos muziejus

Kudirkos Naumiestyje po dvejų metų rekonstrukcijos vėl atidarytas daktaro, rašytojo, Lietuvos himno – „Tautiškos giesmės“ – autoriaus Vinco Kudirkos muziejus, pristatomos naujos ekspozicijos.

Daktarui V. Kudirkai, kvietusiam dirbti Tėvynės labui, telkti jėgas kovai su krašto rusinimu ir lenkinimu, ir varpininkams, kūrusiems lietuvių literatūrinę kalbą be svetimybių, siekusiems tautos išsivadavimo iš carinės Rusijos imperijos gniaužtų, skirta muziejaus antro aukšto ekspozicija.

Pasak muziejininkų, apie „Tautiškos giesmės“ kūrėją, jo veiklą išlikę nedaug medžiagos ir beveik visa ji eksponuojama šiame muziejuje – daktaro ir rašytojo rankraščiai, Marijampolės gimnazijos mokinio pažymėjimas, 1863-iaisiais Tilžėje išleista daktarui priklausiusi maldaknygė, kurią jis padovanojęs savo šeimininkės Kudirkos Naumiestyje dukrai.

Pasak ekspozicijos dailininko, ji simboliškai išdėstyta labirinte, kurio pabaigoje durys – kalėjimo ir paprasto namo, o už jų Lietuvos nepriklausomybės signatarai, paskelbę Lietuvos valstybės atkūrimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių