Platelių dvare – tradicinių amatų centras

Pavasarį Platelių dvare duris atvers tradicinių amatų centras. Kultūros paveldą puoselėsiančio centro įkūrimas dėl riboto finansavimo užtruko ilgiau, nei planuota.

Tradicinių amatų centras įsikūrė Platelių dvaro, kuris iki Antrojo pasaulinio karo priklausė prancūzų grafo Choiseulio šeimai, sodybos rūsyje. Darbai truko daugiau kaip šešerius metus. Į Kultūros paveldo registrą įtrauktas pastatas buvo prastos būklės.

„Dvaras yra pastatytas 19 a. pačioje pabaigoje, o tarybiniais laikais jo rūsyje buvo sandėliuotos trąšos, vėliau buvo pastatytas antstatas ir įrengtas viešbutis, o rūsyje – svetainė. Dabar pastatas įrengtas naudojant šiuolaikines technologijas, tačiau jo autentiškumas išsaugotas – rūsyje atidengtos buvusios sienos, grindys. Dėl riboto finansavimo pirmiausiai buvo įrengtos patalpos tradicinių amatų mokymams. Dabar ir – poilsio patalpos būsimų plenerų dalyviams. Įsigytos audimo staklės, kaltų rinkiniai, girnos, įrengta duonkepė ir kiti būtini reikmenys“, – sakė Žemaitijos nacionalinio parko direkcijos direktorius Ramūnas Lydis.

Žemaitijos nacionalinio parko Gamtos ir kultūros paveldo skyriaus vedėjo pavaduotoja Aldona Kuprelytė teigia, kad Platelių dvaro sodybos tradicinių amatų tikslas – jungti visus šio krašto ir apskrities amatininkus, aktyvinti jų veiklą, organizuoti parodas, edukacinius užsiėmimus.

„Kiekvienas gali išmokti amato“

„Amatų centras pritaikytas puoselėti tradicinius šio regiono medžio drožybos, pynimo, audimo, kryždirbystės amatus, kuriuos mokėjo mūsų protėviai. Centrui talkins, seminarus ves šio krašto tautodailininkai“, – kalbėjo A. Kuprelytė.

Tautodailininkė Laimutė Puidokienė įsitikinusi, kad kiekvienas, kas turi norą, gali išmokti amato, bet reikia kruopštumo ir atidumo. Svarbiausia – tinkamas pasiruošimas.

Platelių tradicinių amatų centro įrengimą finansavo Kaimo plėtros fondas, Plungės rajono savivaldybė ir Žemaitijos nacionalinis parkas. Visiškai įrengtas centras duris lankytojams atvers šį pavasarį.


Šiame straipsnyje: Platelių dvarasamataicentras

NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Austi mokytis tikrai galite Platelių amatų centre. Visą informaciją galima rasti interneto adresu www.zemaitijosnp.lt arba parašę el. paštu znp@zemaitijosnp.lt

Violets

Violets portretas
Laba diena, noreciau suzinoti, ar galima uzsirasyti pvz. i audimo kursus ir kokia butu kaina? Dekoju.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių