Pivašiūnų bažnyčia bus toliau restauruojama

Praėjusį šeštadienį praūžusi audra nepadarė didesnės žalos kultūros paveldo objektui – Pivašiūnų Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčiai.

Vėtra tik nežymiai įlenkė bažnyčios stogą ir sulankstė bažnyčios stogo metalinį paauksuotą kryžių.

Tad išvengta didelių nuostolių, tuo labiau, kad Pivašiūnų bažnyčioje valstybės biudžeto lėšomis jau kelinti metai atliekami įvairūs konservavimo, restauravimo ir remonto darbai.

Dar šiais metais Pivašiūnų Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčios tvarkymo darbams Kultūros paveldo departamentas skyrė apie 380 tūkst. Lt., Alytaus rajono savivaldybė – apie 10 tūkst. Lt.

2010 m. Pivašiūnų bažnyčioje toliau tęsiami interjero konservavimo, restauravimo bei remonto darbai.

Projekto, pagal kurį atliekama bažnyčios restauracija, autorė – architektė Birutė Biekšienė.

Bažnyčios interjero restauracija vykdoma remiantis polichromijos tyrimų išvadomis ir pasiūlymais, išsaugant per laiką susiformavusią meninę visumą. Praėjusiais metais buvo pakeista bažnyčios sienų apdailos drobė, kurios būklė buvo itin prasta. Įrengus naują sienų apdailą, paliktas senosios autentiškos drobės zondažas.

Sutvarkytos vidinės durys, kai kurie sunykę langai, įrengti laiptų turėklai.

Šiais metais tęsiami sienų restauravimo darbai, restauruotos grindys, bažnyčios sakykla. Restauruojant lenktas plačių lentų lubas, buvo surasti lubų ornamentinės tapybos fragmentai. Atidengta lubų ornamentika jau gali pasigrožėti tikintieji ir bažnyčios lankytojai.

Rudenį bus pradėti šoninės navos Šv. Benedikto altoriaus tvarkybos darbai.

Kitais metais planuojama tvarkyti keturis bažnyčios altorius.

1825 m. Vilniaus universiteto auklėtinio Celestino Sorakos iniciatyva pastatyta Pivašiūnų bažnyčia yra retai mūsų medinėje architektūroje sutinkamo lotyniškojo kryžiaus plano (tokio plano mūrinės klasicistinės bažnyčios nebuvo statomos).

XIX a. pietvakariniame kampe buvo pristatyta zakristija ir atidaryta parapijinė pradžios mokyklėlė.

Pivašiūnų bažnyčia – tai medinis klasicizmo pavyzdys. Jos savita plano forma, jungiami medžio ir mūro elementai, stilingi fasadai, puošnus interjeras.

Bebokštė bažnyčia šiandien garsėja iš visų bažnyčią naikinusių gaisrų išgelbėtu stebuklingu Švč. Dievo Motinos paveikslu, kuris 1988 m. rugpjūčio 15 d. vainikuotas popiežiaus Jono Pauliaus II dovanotomis karūnomis ir gavo Marijos Nuliūdusiųjų Paguodos titulą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių