Pirmieji kalėdaičiai su lietuviškais užrašais kepami Molėtuose

Pirmieji kalėdaičiai su vietos istorijos simbolika ir lietuviškais užrašais kepami Molėtų rajone Videniškių vienuolyne. Iki šiol Lietuvoje kalėdaičiai dalijami su lotyniškais ir lenkiškais užrašais.

Videniškių vienuolynas ir švento lauryno bažnyčia – istorinė vietovė, kiekviename žingsnyje menanti Lietuvos didžiosios kunigaikštystės kunigaikščių Giedraičių pėdsakus. Jų palikuonis palaimintasis Mykolas Giedraitis buvo žymiausias Lietuvos baltųjų augustinų ordino vienuolių atstovas. Vienuoliai videniškiuose gyveno kelis šimtmečius.

Norėdami įprasminti istoriją molėtų muziejininkai keletą iki šių dienų išlikusių simbolių pavaizdavo ant kalėdaičių. Tai Giedraičių giminės herbas, bažnyčios altoriaus paveikslas ir palaimintasis Mykolas Giedraitis.

Ant kalėdaičių – lietuviški užrašai. Iki šiol bažnyčiose jie dalyti tik su lotyniškais ir lenkiškais užrašais.  Muziejininkai šiemet įsigijo kalėdaičių kepimo įrenginį ir pradėjo edukacinės programas. Vienuolyno darbuotoja pati maišo tešlą, pasakoja kalėdaičių simbolių istoriją.

„Tie kalėdaičiai, kuriuos dažniausiai gauname ant savo Kūčių stalo, pagaminti Lenkijoje. Jie šiek tiek kitaip apdoroti, įdėta tam tikrų priemaišų, kad išliktų švieži, o čia galėtų žmonės dalyvauti, pamatyti, paragauti, pasiimti“, – sako Videniškių vienuolyno muziejaus vedėja Virginija Bareikienė.

Vienuolyno lankytojai gauna dovanų po kelis kalėdaičius su istoriniais simboliais. Muziejininkai ketina dar patobulinti kalėdaičių kepimo įrenginį ir per kitas Kalėdas aprūpinti videniškių parapijos žmones, kurių skaičiuojama per 600.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių