Pirmą kartą istorijoje menininkas bando išsiginti darbo autorystės

Visame pasaulyje pripažinto škotų tapytojo Peterio Doigo darbai galėtų būti parduoti už milijonus, tačiau menininkas tvirtina, kad paveikslas tapytas 1976 m., ant kurio pasirašyta „Pete Doige“, yra ne jo.

Paprastų žodžių čia nepakanka, mat menininkas paduotas į teismą, kur šią savaitę liudijo ir bandė įrodyti savo teisumą.

Dykumos peizažas, kuriame teka ir purvina molinga upė, teigiama, buvo nutapytas, kai garsiam menininkui buvo maždaug 16 metų. Taip tvirtinta paveikslo savininkas, buvęs pataisos kolonijos pareigūnas Robertas Fletcheris. Jis pasakoja, kad P. Doigas kalėjo Ontarijaus pataisos centre, kur ir dirbo R. Fletcheris. Paveikslo savininkas tikina kolonijoje stebėjęs P. Doigą, kai jis tapė šį dykumos peizažą.

R. Fletcheris nusipirko darbą iš neva jaunojo P. Doigo už 100 dolerių. Į teismą pasaulinio garso dailininką padavęs vyras „New York Times“ žurnalistams pasakojo, kad nusprendė nusipirkti paveikslą, siekdamas sustabdyti jaunuolį nuo grįžimo prie narkotikų pardavinėjimo.

Galbūt ši R. Fletcherio pasakojama istorija taip ir būtų pasibaigusi ir niekada neišėjusi į viešumą, tačiau praėjus keliems dešimtmečiams, R. Fletcherio draugas pastebėjo paveikslą ir priminė, kad tai gali būti jau garsaus menininko P. Doigo kūrinys.

R. Fletcheris pagalbos kreipėsi į kolekcininką ir meno kūrinių pardavėją, kuris ir paprašė P. Doigo patvirtinti, kad tai jo paveikslas. Tačiau dailininkas atsisakė patvirtinti paveikslo autentiškumą. R. Fletcheris savo ruožtu tvirtina, kad populiarus dailininkas yra arba sutrikęs, arba meluoja.

Tai neabejotinai sugriovė R. Fletcherio planą parduoti šį darbą už milijonus dolerių. R. Fletcheris tvirtina, kad paveikslas, kurį kadaise jis nusipirko už 100 dolerių, šiandien vertas daugiau nei 10 milijonų. P. Doigo kūriniai yra parduodami už milžiniškas sumas.

R. Fletcheris teismo reikalauja 5 mln. dolerių žalos atlyginimo ir patvirtinimo, kad menininko kūrinys yra autentiškas. 1959-aisiais Edinburge gimęs P. Doigas neigia ne tik, kad tai jo paveikslas, bet ir tai, kad kada nors kalėjo pataisos centre.

Maža to, jis teigia, kad paauglystėje su tėvais jis gyveno ne Ontarijuje, bet Toronte. Dailininkas taip pat tvirtina, kad ant drobės pradėjo tapyti tik 1979 m., keleri metai po to, kai buvo nutapytas minėtas paveikslas.

„Jei būčiau sukūręs tą paveikslą, kai man buvo 16 metų, būtinai tai pripažinčiau. Iš šito paveikslo siekiama pasipelnyti, tačiau tai neteisinga. Tai būtų klastotė“, – teigia kūrėjas ir apgailestauja, jog turi grįžti 40 metų atgal, kad įrodytų savo teisybę.

P. Doigo advokatai teigia suradę tikrąjį Pete`ą Doige`ą, kuris ir nutapė paveikslą. Teigiama, kad šis žmogus mirė 2012 m., tačiau jo sesuo artimiausiu metu turėtų liudyti teisme.

Ekspertai teigia, kad ši teismo byla labai reta, nes paprastai bandoma nustatyti paveikslų autentiškumą, kai jų kūrėjai būna mirę. Gali būti, kad tai kone vienintelis atvejis, kai menininkas bando įrodyti, kad paveikslas yra ne jo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių