Peru sunkvežimis apgadino senovinius Naskos piešinius

  • Teksto dydis:

Peru buvo apgadinti senoviniai Naskos piešiniai – vienas vairuotojas netyčia sunkvežimiu įvažiavo į šią trapią archeologijos vietovę dykumoje, antradienį pranešė pareigūnai.

Į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą įtraukti didžiuliai Naskos piešiniai vaizduoja gyvūnus, augalus, geometrines figūras. Piešinius prieš maždaug 2 tūkst. metų žemėje išraižė iki inkų gyvavusi civilizacija. Geriausiai šie piešiniai matomi iš dangaus.

Minimas vairuotojas sausio 27 dieną nepaisė įspėjamųjų ženklų ir įvažiavo į Naskos archeologinę zoną, sakoma Kultūros ministerijos pranešime.

Sunkvežimis „rajone paliko maždaug 100 m ilgio gilias vėžes“ ir apgadino „trijų tiesių linijų geoglifų dalis“, sakoma pranešime.

Jame priduriama, kad apsaugininkai sulaikė vairuotoją ir vietos policijos nuovadoje pateikė jam kaltinimus.

Patekti į šią teritoriją griežtai draudžiama, nes gruntas aplink piešinių linijas yra labai netvirtas. Įeiti galima tik su specialia putplasčiu padengta avalyne.

Linijos raižo daugiau kaip 500 kv. km dykumos. Piešiniai, kuriuos laikotarpiu nuo 500 metų prieš mūsų erą iki 500 mūsų eros metų sukūrė Naskos kultūros žmonės, seniai intriguoja archeologus savo dydžiu ir skrupulingai nupieštomis figūromis.

Vieni piešiniai vaizduoja gyvūnus, augalus ar fantastiškas būtybes, kiti – kelis kilometrus nusidriekusias geometrines figūras.

Tai ne pirmas kartas, kai pastaraisiais metais apgadinami Naskos piešiniai. 2015 metų rugsėjį buvo sulaikytas vyras, patekęs į tą teritoriją ir ant vieno geoglifo užrašęs savo vardą.

2014 metų gruodį aplinkosaugos organizacijos „Greenpeace“ aktyvistai prie kolibrį vaizduojančio piešinio išdėliojo užrašą „Laikas permainoms! Ateitis yra atsinaujinanti“.

Šis protestas papiktino Peru, kur tuo metu vyko Jungtinių Tautų derybos dėl pastangų suvaldyti pasaulio klimato šiltėjimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pasirodo

pasirodo portretas
/abonentu/ ir visur yra tik 1 tai netycia nuvaziuoja nuo /stogo/ o musutai samoningas bruko plesikas ir iki siol globojamas savos mafijos/soc..de.../
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių