„Permainų muzika“: naujo filmo intriga ir garsų gaudyklės

  • Teksto dydis:

Kitą savaitę Klaipėdos koncertų sakės šiuolaikinės muzikos festivalis „Permainų muzika“ kviečia į videoklubą – su Roku Zubovu pasišnekučiuoti apie filmą „Laiškai Sofijai“ ir pasiklausyti „Quasar“ saksofonų kvarteto iš Kanados.

„Laiškų Sofijai“ užkulisiai

Rugsėjo 24 d. 18 val. „Permainų muzikos“ videoklube viešėsiantis pianistas R.Zubovas pristatys filmą „Laiškai Sofijai“, kuris pasakoja vieno genialiausių Lietuvos menininkų Mikalojaus Konstantino Čiurlionio meilės ir gyvenimo istoriją.

Filmas „Laiškai Sofijai“ Lietuvos kino teatruose rodomas tik pirmąsias savaites, tačiau jau sulaukė tūkstančių žiūrovų. Trims „Sidabrinėms gervėms“ nominuotą biografinę juostą režisavo britų režisierius Robertas Mullanas. Pirmą kartą apie M.K.Čiurlionį jis sužinojo Kauno Vytauto Didžiojo universitete, kur skaitė psichologijos paskaitas. Režisierius suvokė susidūręs su išskirtine asmenybe ir panoro per BBC M.K.Čiurlionį parodyti kaip niekam nepažįstamą genijų. Tačiau įsigilinęs į jo gyvenimo istoriją suvokė, kad ši medžiaga labiau tinkama meniniam, o ne dokumentiniam filmui.

„Man jo muzika pasirodė labai jausminga ir galinga, o tapyba – įdomi ir paslaptinga. Netrukus supratau, kad jis – viena pagrindinių figūrų Lietuvos kultūros istorijoje. Po neilgo laiko aplankiau muziejų Druskininkuose ir jį supančius miškus. Nutariau, kad noriu papasakoti pasauliui apie M.K.Čiurlionį.“

Pagrindinį M.K.Čiurlionio vaidmenį filme atliko ne kas kitas, o garsaus kūrėjo proanūkis pianistas R.Zubovas, turintis ne tik išorinio panašumo, bet ir puikiai išmanantis prosenelio gyvenimą ir šeimos istoriją. R.Zubovas įrašė ir visą filme skambančią muziką. „Manęs kartais klausia, ar sunku buvo? Dabar suprantu, kad tai buvo tarsi ėjimas per ugnį“, – apie filmavimus pasakojo pianistas.

Festivalio videoklube „Muzikiniai laiškai Sofijai“ viešėsiantis R.Zubovas su publika dalysis mintimis apie darbą filmavimo aikštelėje, muzikos vaidmenį filmo kūryboje. Jo pasakojimą lydės vaizdo fragmentai, tarp jų – į filmą nepatekusios muzikinės scenos.

„Quasar“ saksofonų kvartetas

Šviežių įspūdžių ir netikėtų skambesių ištroškę festivalio gerbėjai rugsėjo 25 d. kviečiami į koncertą intriguojančiu pavadinimu „Garsų gaudyklės“. Jame pasirodys „Quasar“ saksofonų kvartetas (Kanada), kuriame gros Marie-Chantal Leclair (sopraninis saksofonas, ji yra ir grupės meno vadovė), Mathieu Leclair (altinis saksofonas),  André Leroux (tenorinis saksofonas) bei Jeanas Marcas Bouchard (baritoninis saksofonas).

Aistringas nūdienos muzikos entuziastas „Quasar“ saksofonų kvartetas  beveik visą savo veiklą skiria šiuolaikinės muzikos populiarinimui. Išsiskiriantis savo energija, drąsa ir nepaprastomis techninėmis savybėmis ansamblis atlieka įvairiausią muziką – nuo instrumentinės iki gyvos elektroninės, nuo improvizacijos iki vizualios teatrinės išraiškos.

Kvartetas koncertavo įvairiuose Kanados ir JAV miestuose, taip pat Europoje – Olandijoje, Vokietijoje, Švedijoje, Šveicarijoje, Jungtinėje Karalystėje, Ispanijoje, Prancūzijoje, Estijoje. 2005-ųjų spalį jis pasirodė „Gaidos“ ir „Permainų muzikos“ festivaliuose. Tąkart atlikėjai grojo ne tik saksofonais, bet ir vargonų triūbomis.
Šį kartą intriguojančiose „Garsų gaudyklėse“ saksofonininkai vaizdžiai tyrinės garsų savybes, faktūras ir tembrus, leis patirti magišką jų poveikį. Koncertą jie pradės savo tautiečio Jeano François Laporte kūriniu „Incantation“, kurį atliks retai sutinkamais instrumentais trompe-sax. Pirmoje dalyje dar nuskambės estų autorės Helenos Tulve kompozicija „Öö“ ir jaunosios kanadiečių kompozitorių kartos lyderio Jimmie’o Leblanco „Rouge“.
Po pertraukos bus atliktas britų kompozitoriaus Johno Butcherio kūrinys „Balance“, patraukiantis savo įtaiga ir energija. Koncertą vainikuos žymaus olandų minimalisto Louiso Andriesseno „Facing Death“, skirtas garsaus amerikiečių džiazo saksofonininko Charlie’o Parkerio atminimui. Prieš atvykdamas į Klaipėdą saksofonų kvartetas repetuos šį kūrinį kartu su autoriumi.

Trečiadienį 17 val. vyks prieškoncertinis susitikimas su „Quasar“ nariais, o paties koncerto pradžia – 18 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių