Penktąjį kartą siūloma rinkti Metų knygas

Penktąjį kartą ekspertų komisija paskelbė 5 suaugusiesiems skirtas lietuvių autorių knygas, iš kurių skaitytojai rinks Metų knygą.

Į Metų knygos titulą knygos suaugusiesiems kategorijoje pretenduoja:

1. Jaroslavo Melniko „Tolima erdvė“ (Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla) - fantastinis romanas apie visuomenę, valdomą Kontrolės ministerijos.

2. Sigito Parulskio „Murmanti siena“ (Baltos lankos) - romanas, kuriame pasitelkus XX a. Lietuvos istoriją nagrinėjami šiuolaikinio jos gyventojo tapatybės klausimai.

3. Paulinos Pukytės „Netikras zuikis“ (Apostrofa) - trumpos esė, kurių herojė atviromis akimis stebi ją supančią kasdienybę ir dažniausiai ironiškai ją komentuoja.

4. Kristinos Sabaliauskaitės „Silva Rerum“ (Baltos lankos) - istorinis pasakojimas, nukeliantis į barokinį XVII a. Vilnių bei dvarų Lietuvą.

5. Renatos Šerelytės „Mėlynbarzdžio vaikai“ (Alma littera) - romanas apie socialiai apleistus vaikus ir tėvus, pasakojamas pačių herojų balsais.


Metų knygos rinkimuose tradiciškai dalyvauja ir knygos vaikams bei paaugliams.

Knygų vaikams penketuką sudaro šios knygos:

1. Onos Jautakės „Gimtadienis su Žvirbliu“ (Nieko rimto) - knyga apie berniuką, kuris labai laukė savo gimtadienio, apie tai, kad paprastos svajonės pildosi, jeigu labai stengiesi.

2. Kęstučio Kasparavičiaus „Kiškis Morkus Didysis“ (Nieko rimto) - knygoje tekstu ir piešiniais pasakojama nuotaikinga istorija kaip kiškis, vardu Morkus, atsisako maitintis tradiciškai ir, nusižiūrėjęs į Meškų šeimynėlę, įjunksta į įvairiausius saldumynus.

3. Gendručio Morkūno „Blusyno pasakojimai“ (Nieko rimto) - trumpos ir įvairios istorijos, kuriose daug smagių nuotykių, keistų atsitikimų. Autorius lieka ištikimas savo rašymo stiliui, kuris sudomins ne tik mažuosius skaitytojus.

4. Ramutės Skučaitės „Jei nereikėtų skubėti“ (Nieko rimto) - eilėraščių knyga, kurioje ne tik poetės eilėraščiai, bet ir trumpi aprašymai apie tai, kaip eilėraštis gimsta.

5. Renatos Šerelytės „Trenktukė, liūno vaikas“ (Alma littera) - istorija apie Trenktukę, dainuojančią būtybę, kuri gyvena atodūsių liūne.


Paaugliai jiems labiausiai patikusią rinks iš keturių knygų:

1. Akvilinos Cicėnaitės „Viskas apie mano šeimą“ (Alma littera) - tai paprastos  mergaitės istorija apie laimės ir meilės paieškas gyvenime, apie svarbių dalykų suvokimą.

2. Kristinos Gudonytės „Blogos mergaites dienoraštis“ (Laisvos valandos) - istorija apie penkiolikametę Kotryną ir jos gyvenimą, kuriame labai daug įvairių patirčių.

3. Mariaus Jonučio „Kirminas paukštis“ (Tyto alba) - tai knyga, atskleidžianti savitą požiūrį į gyvenimą, iliustruota paties autoriaus.

4. Kazio Sajos „Septyni miegantys broliai“ (Alma littera) - knyga apie žmonių santykius, draugystę, pirmąją meilę.

Už labiausiai patikusią knygą visose trijose - vaikų, paauglių ir suaugusiųjų - kategorijose galima balsuoti interneto svetainėje http://metuknygosrinkimai.skaitymometai.lt/ ir elektroniniu paštu metuknyga@lrt.lt arba paštu adresu: „Metų knygos rinkimams“, Nacionalinė M. Mažvydo biblioteka, Gedimino pr. 51, LT-01504 Vilnius.

Nuo 2010 m. sausio mėnesio bus galima balsuoti ir telefonu.

Daugiausiai skaitytojų balsų surinkę knygų autoriai tradiciškai bus apdovanoti Vilniaus knygų mugėje 2010 metų vasario mėnesį.

Apdovanojimų gali tikėtis ir burtų keliu atrinkti skaitytojai bei grupes akcijoje dalyvauti organizavę mokytojai ir bibliotekininkai.

Akcijos organizatoriai: Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija, Kultūros ministerija ir Nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių